Hlavní obsah

Sparta má na dosah rekord, o který vůbec nestojí. Vicemistrovský

Praha

Mohou dosáhnout na zajímavý rekord. Před fotbalisty Sparty o něm ale radši ani nemluvte. Pokud Letenští v posledním kole porazí v derby Bohemku, získají 69 bodů. Tolik ještě žádný vicemistr v české lize nikdy neměl! Není to však žádná náplast na zklamání z toho, že Sparta neobhájila titul. Může tak paradoxně vytvořit rekord, o který vůbec nestojí...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný sparťan Pavel Kadeřábek po utkání s Plzní.

Článek

Uhájili druhé místo před Jabloncem, sparťané také v závěru sezóny bodují v řadě individuálních anket. Velkou radost z toho však nemají. Jasným cílem byl titul. A nad ním letos plesá Plzeň.

„Z každé sezóny se dá vzít něco lepšího. Ale na nejlepší okamžiky, které jsme si chtěli užít, jsme nedosáhli," poukázal Bořek Dočkal, když přebíral cenu pro nejlepšího záložníka Synot ligy.

Spartě pije krev, že počtvrté za posledních pět sezón skončí na stříbrném stupínku. Přitom jak poukázal oficiální web soutěže, z hlediska získaných bodů to může být pátá nejúspěšnější sezóna Letenských v dějinách samostatné ligy.

Pokud o víkendu porazí v derby Bohemians, zakončí soutěž se ziskem 69 bodů, což by v 15 z předchozích 21 ročníků stačilo na ligové prvenství! Před čtyřmi lety by to znamenalo bodovou rovnost s mistrovskou Plzní.

„Přeji si, aby na derby přišlo co nejvíc lidí, aby se nám zápas povedl - a abychom jim aspoň poslední výhrou mohli poděkovat za celou sezónu a důstojně se s nimi rozloučit," říká kapitán David Lafata, který se slávistou Škodou soupeří o korunu krále střelců.

K loňskému rekordu se nepřiblížili

Loni získala Sparta double a v lize nasbírala rekordních 79 bodů. Za tímto výkonem v případě sobotní výhry zaostane o deset bodů. Lépe než letos na tom byli Pražané už jen třikrát. V ročníku 1994/1995 vybojovali 70 bodů, v sezóně 1997/1998 dosáhli na metu 71 bodů a v ročníku 1999/2000 urvali úctyhodných 76 bodů. Ve všech těchto čtyřech případech včetně loňska se radovali z poháru pro šampióny.

„Plzeň nás dvakrát porazila, takže se zdá, že jsme titul ztratili v těchto zápasech. Jenže když si vzpomenu na utkání s Ostravou nebo na Dukle, tak to byly zápasy, které nás připravily o titul," myslí si reprezentační obránce Pavel Kadeřábek.

Ani bodová rovnost už Spartě nepomůže

Ve hře je také jedna zajímavá varianta. Pokud Sparta vyhraje a Plzeň doma zároveň podlehne Příbrami, budou mít první dva celky poprvé v historii stejný počet bodů. O mistrovi pak rozhodne lepší vzájemná bilance, která hovoří ve prospěch Západočechů.

Laťka mezi nesmiřitelnými rivaly je nastavena proklatě vysoko.

Ještě nikdy se nestalo, že by nějaký tým vyválčil 69 bodů a nezískal titul. Až dosud byl maximem pro vicemistra zisk 68 bodů - v ročníku 1999/2000 se na tuto hranici dostala Slavia a před čtyřmi lety Sparta. Naopak v ročníku 2000/2001 měla stříbrná Slavia na kontě jen 52 bodů. Tehdy by tedy mistrovské Spartě teoreticky stačilo k titulu uhrát 53 bodů - měla jich však o rovných 15 více.

Reklama

Související témata: