Hlavní obsah

Spartu odmítl, do Plzně ale Kopice prodal. Rozhodně jsem neprodělal, libuje si Pelta

Jablonec

Nabídku Sparty smetl v zimě ze stolu a Kopicovi přestup z Jablonce na Letnou zatrhl, i když o něj na Letné moc a moc stáli. „Jestliže ho budu někdy prodávat, pak jedině do ciziny,“ prohlásil majitel jabloneckého klubu Miroslav Pelta, přičemž si pochopitelně pohrával i s myšlenkou, že by jeho tým s Kopicem v sestavě mohl na jaře atakovat první příčku a tudíž titul. Pár měsíců uteklo a Pelta Kopice skutečně prodal. Nikoli ovšem do zahraničí, ale do Plzně...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Dukly Vjačeslav Karavajev (vpravo) je dalším hráčem, na něhož má Pelta políčeno.

Článek
Fotogalerie

Pro své hráče má Pelta slabost. A sliby, které jim dal, gentlemansky plní. Tak alespoň zdůvodňuje transfer, při jehož realizaci mistrovská Plzeň pražskou Spartu zase trumfla.

„Byl to stejný příběh, jako před časem s Lafatou. Oběma jsem v zimě řekl, že je v létě pustím, takže mně nezbylo než dodržet slovo," připomíná šéf fotbalového Jablonce paralelu s odchodem kanonýra Lafaty.

„V zimě jsem dal slovo Kopicovi. A protože Plzeň se do něho doslova zamilovala a jeho lákala jak představa, že bude hrát v mistrovském celku, tak i jeho bývalý jablonecký parťák Vaněk, který ve Viktorii kope, nebylo co řešit," přiznává na rovinu Miroslav Pelta a netají, že na transferu rozhodně neprodělal.

Nové útočníky si pochvaluje

"A nejen proto, že transfer obsahuje klauzuli o naší procentuální participaci na úspěších Plzně a samozřejmě i dalším přestupu Kopice," potvrzuje, že si smlouvu ošetřil.

„Jednou věcí jsou ale peníze, druhou hráči, které jsme výměnou získali. Potřebovali jsme útočníky, takže po Wágnerovi a Teclovi jsme rádi sáhli. Oba se mně vždycky líbili," pochvaluje si, že svůj celek před novým ligovým ročníkem i vstupem do kvalifikace o Evropskou ligu zkvalitnil, i když přišel o Kopice, jenž byl v jeho očích rozdílovým hráčem.

„Ale tím jsem neskončil, i když letos nebudou příchody k nám na sever tak divoké, jako loni v létě," s úsměvem si vybavuje přestupový rej, který loni rozpoutal.

„Jednáme s Duklou o přestupu ruského legionáře Karavajeva, se Slováckem o angažování Trávníka, zájem máme i o jednoho brankáře. A to přesto, že Hrubý, kterého jsme přivedli loni ze Znojma, mě svými výkony moc příjemně překvapil. Potřebujeme ale vyrovnanou dvojici, protože současné dvojce Špitovi už je přece jen čtyřicet," zdráhal se majoritní vlastník Jablonce prozradit jméno brankáře, na něhož má políčeno.

A teď vyřadit třeba Dortmund

Nakonec ale přece jen přiznal, že se zaměřil na ostravského Jiřího Pavlenku, jenž podával v uplynulé sezóně výborné výkony, díky nimž se dostal do nominace reprezentační jedenadvacítky pro malé EURO a dokonce se mihnul i v kádru Vrbovy první garnitury.

„Zájem máme, ale teď čekáme," pravil Pelta mnohoznačně.

Čeká ovšem nejen na stanovisko Ostravy, ale i na pohárový los a soupeře, kterého los kvalifikace Evropské ligy postaví jeho Jablonci do cesty.

„V čase působení ve Spartě jsem se namlsal, protože jsme pravidelně hrávali Ligu mistrů. Teď v roce sedmdesátého výročí jabloneckého fotbalu bych chtěl okusit alespoň základní skupinu Evropské ligy. To ovšem předpokládá vyřadit alespoň jeden silný evropský celek. "Třeba Borussii Dortmund," baví se Pelta představou, že by na Střelnici mohlo dorazit elitní mužstvo bundesligy, která se před dvěma lety dostalo až do finále Ligy mistrů.

„Už teď mám radost z toho, jak se u nás zvedly návštěvy na fotbale. Ale kdyby přijel Dortmund, kapacita by docela určitě nestačila. Určitě bych si však poradil," je si jistý jablonecký boss a první muž českého fotbalu.

Reklama

Související témata: