Hlavní obsah

Cítím se jako zajíček, tvrdil kapitán Limberský poté, co se Plzni upsal na další tři roky

Nerozpakoval se. Nad prodloužením plzeňského angažmá kapitán mistrovské Viktorie David Limberský neváhal. Zatímco fotbalisté Daniel Kolář s Radimem Řezníkem se ve čtvrtečním dopoledni upsali klubu až do roku 2019, Limberský a František Rajtoral zůstávají další tři roky. „Už během rakouského soustředění jsme si se šéfíky sedli a dvě kávy stačily, abychom se domluvili. Podpis byl tudíž jen formalitou,“ prozrazoval Limberský.

Foto: Profimedia.cz

Plzeňský obránce David Limberský v dresu pro nadcházející sezónu.

Článek

Po naplnění třicítky touží většina hráčů po zahraničním angažmá, vy jste se však rozhodl zůstat další tři roky v Plzni, i když vám bude v říjnu dvaatřicet. To představuje Viktoria tak lukrativní angažmá? To jste skutečně neměl chuť a ambice zkusit cizinu?

Ambice byly, dokonce jsem měl v rukávě trumf v podobě nabídky z hodně dalekého východu. Vedení mě ale přesvědčilo, že mám zůstat. A vlastně mě ani nemuselo přesvědčovat, protože dobře vím, jak to v klubu funguje. Dohodli jsme se na podmínkách i tříleté smlouvě, takže nebylo co řešit. Vypadá to, že v Plzni už kariéru ukončím, protože po vypršení angažmá mě bude pětatřicet.

Takže ani trochu nelitujete, že ze zahraniční štace sešlo?

Naopak, jsem rád, že k takové situaci nedošlo.

Budete to mít ovšem těžké, protože pro mistrovskou Plzeň začíná éra po Horváthovi... Bude ta nová érou Limberského?

Kapitánskou pásku jsem po Pavlovi převzal de facto už v loňské sezóně, jenže to se ještě pohyboval mezi námi v šatně. Teď už s námi není, takže jeho funkce a role se musí rozmělnit. Mezi mě jako kapitána a pět šest dalších nejzkušenějších hráčů, kteří mně pomáhají. Zvládli jsme to v loňské sezóně, musíme to zvládnout i v nastávající.

Mělo by vám pomoci i to, že společně s vámi prodloužili smlouvy i další zkušení spoluhráči.

Je hrozně důležité, že kostra našeho týmu zůstává pohromadě. Plzeňská kabina je hodně specifická, což se projevuje na hřišti i v šatně. Jsme víc než jen spoluhráči, jsme kamarádi, kteří spolu řeší i své osobní problémy, což nám také hodně pomáhá.

Jenže věčný Horváthův optimismus a humor bude přece jen scházet. Už se objevil někdo, kdo by ho v této roli nahradil?

Pozitivní duch vládne v kabině dál, ale Pavel se v tomto směru nahradit nedá. A to přesto, že za šest let jsme toho od něho okoukali spoustu a nově příchozí hráči pociťují Horváthovy vtípky v našem podání.

Všechno tedy bude na vás a vašich zkušených spoluhráčích. A na mužstvu, jež je letos hodně silné. Přiznáte, že jde o vůbec nejsilnější kádr za dobu, co v Plzni působíte?

Strašně těžké odpovědět. Určitě máme nejširší a nejkvalitnější kádr, neboť každé místo v sestavě je zdvojené a na některé se tlačí dokonce tři hráči. Jde ale jen o papírové předpoklady, které budeme muset teprve potvrdit.

Příležitost budete mít už v sobotu, kdy se doma utkáte s pohárovým vítězem Libercem o Superpohár. Berete tuto konfrontaci jako generálku, nebo jako skutečně ostré vykročení do sezóny?

Původně jsme měli za to, že generálkou bude přípravný zápas s kyjevským Dynamem. Odehráli jsme však jen poločas, ten druhý nám chybí. Proto sobotní utkání o Superpohár pro nás představuje jak generálku na ligu, tak i ostrý zápas, který chceme zvládnout.

Mluvíte o tom, že zmiňovaný poločas proti ukrajinskému protivníkovi chybí. Znamená to snad, že plzeňský rozjezd bude tentokrát pozvolný?

Těžko říci... Byly sezóny, do nichž jsme vstoupili váhavě, zažili jsme však i jiné, které jsme napálili od samého začátku. Věřím, že letos dojde na druhou variantu a začneme co nejlépe.

A to přesto, že vzhledem k reprezentačním povinnostem a kvalifikaci na Islandu jste si užil nejen vy, ale i někteří spoluhráči ještě méně volna než obvykle?

Na začátku přípravy jsem se skutečně necítil moc dobře, ale postupně všechno odeznívalo a já se s nároky vyrovnal. Samozřejmě že každý rok člověk cítí, ale máme v kabině spoustu mladých kluků, což nás starší omlazuje. I proto se teď se cítím jako zajíček...

Po desetiletích změnila Viktoria podobu dresů. Jak se vám zamlouvají ty nové, v nichž vyrukujete už do Superpoháru?

Musí, když jsem se podílel na jejich navrhování. Jde samozřejmě o změnu, ale fanoušci si zvyknou. Podstatné bude, abychom v nich podávali dobré výkony.

Reklama