Hlavní obsah

Berbrův podpis nesmí chybět. Je třeba mít rozum, nabádá Pelta

Praha

Předpokládaná samostatnost domácích profesionálních fotbalových soutěží od příští sezóny má i své odpůrce. Především to je místopředseda FAČR Roman Berbr, který se postavil do čela zástupců neprofesionálního fotbalu, kteří se obávají, že osamostatnění nejvyšší fotbalové soutěže bude znamenat úbytek peněz, které by měly jít do nižších soutěží a klubů. Předseda FAČR Miroslav Pelta toto nebezpečí odmítá a tvrdí, že je třeba najít kompromis, který uspokojí obě strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Dušan Svoboda s Miroslavem Peltou a Romanem Berbrem na archivním snímku

Článek

„Se samostatnou ligou se trochu pereme. Na červnové valné hromadě jsme odsouhlasili možnost, aby se osamostatnila. Teď je třeba podepsat rámcovou smlouvu mezi FAČR a Ligovou fotbalovou asociací. Je třeba ale najít také kompromis mezi zájmy hnutí, které vede místopředseda Roman Berbr, a LFA vedenou místopředsedou Dušanem Svobodou. Hnutí chce, aby z profesionálního fotbalu šly nějaké peníze směrem dolů, a druhá strana chce opak," uvedl Pelta.

Dohoda je podmíněna souhlasem místopředsedy
Pokud dohodu mezi FAČR a Ligovou fotbalovou asociací nepodepíše i místopředseda FAČR Roman Berbr, nemohou první a druhá fotbalová liga získat samostatnost, ač ji odsouhlasila drtivou většinou i valná hromada. Souhlasit musí předseda FAČR Miroslav Pelta, ale i jeho místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr. Právě on si tuto podmínku platnosti dohody mezi FAČR a LFA podle informací Práva vymínil.
Posledně jmenovaný se nejednou vyjádřil, že sice proti samostatnosti nic nemá, ale nesmí to být na úkor klubů neprofesionálního a výkonnostního fotbalu. I když podle připravených pravidel nic takového nehrozí, Berbr může záměr zhatit. Přitom je logické, že pokud vzrostou příjmy profesionálních klubů, ty pak budou více utrácet za nákup hráčů z nižších soutěží. Ve fotbalových kuloárech se však hovoří o tom, že Berbrovi nejde ani tak o peníze pro neprofesionální fotbal, jako o obavu, že se výrazně omezí jeho vliv v profesionálním fotbale...

Podle něho by si obě strany měly sednout k jednacímu stolu a hledat cestu. Příklady ze zahraničí ukazují, že taková řešení existují. „Fotbal má několik zdrojů financování. Můj názor je, že je třeba mít rozum a najít zlatou střední cestu. To znamená sednout si ke stolu a společně najít řešení, kdo co dá a kdo co dostane, které bude uspokojivé pro obě strany," vybídl Pelta.

„Důležité je, aby k tomu byla vůle na obou stranách. Jasně je třeba říct a napsat, kdo má jaká práva a kdo jaké povinnosti. Samostatné ligy fungují už léta velmi dobře v mnoha zemích, ať je to Anglie nebo Německo, ale i v menších. Pojďme touhle cestou a za dva tři roky si řekněme, jestli přinesla, co jsme od toho projektu chtěli a očekávali," zdůraznil šéf FAČR.

O tom, že by k osamostatnění profesionálních soutěží nakonec nedošlo, vůbec neuvažuje. „Osobně si nedovedu představit, že by hnutí, tedy neprofesionální fotbal, šlo proti profesionálnímu a vlastníkům klubů. Domácí výkladní skříní fotbalu je první liga. A jestliže si přeje samostatnost, pak by ji měla dostat," prohlásil první muž českého fotbalu. „Je ale třeba všechno, co s tím souvisí, udělat racionálně a dobře. Jsem rád, že jsme to nešili horkou jehlou. Všechno se pečlivě připravovalo a dál připravuje. Bude to složité, ale věřím, že se řešení najde. Podle mého názoru je možné, aby projekt samostatné ligy, myslím tím první i druhé, začal reálně fungovat od 1. července 2016," zdůraznil Pelta, který je majitelem prvoligového Jablonce.

Reklama