Hlavní obsah

Sparta hned na úvod ligy nečekaně klopýtla v Jihlavě, Plzeň spasil Mahmutovič

roj, mmSport.cz
Aktualizováno

Rozpačitě vstoupili v pátek do nového ročníku fotbalové Synot ligy oba největší favorité a adepti na titul. Mistrovská Plzeň nakonec uspokojila své fanoušky alespoň vydřenou výhrou 2:1 nad pražskou Slavií zásluhou trefy střídajícího Aidina Mahmutoviče, to Sparta se hned na úvod musela smířit se ztrátou poté, co její utkání v Jihlavě skončilo bez gólů. Úvodní kolo pokračuje dalšími čtyřmi zápasy v sobotu, zbývající dva duely jsou na programu v neděli.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Daniel Kolář (vlevo) a Jan Holenda se radují z prvního gólu Plzně v utkání se Slavií.

Článek
Fotogalerie

Plzeňští fotbalisté vybojovali očekávanou výhru a ligovou premiéru zvládli, stejně jako Superpohár minulý týden, vítězstvím 2:1, ale herní projev natěšené fanoušky před vstupem do třetího předkola Ligy mistrů zřejmě zase tolik nenadchl.

Slavia mohla úřadujícího mistra zaskočit hned na začátku, kdy mířil těsně vedle tyče Piták. Pak ale převzala aktivitu Plzeň. Sudí v její prospěch po jednoznačné ruce Součka ve vápně penaltu neodpískal, ale Viktoria se záhy radovala, když se po Rajtoralově centru parádně trefil hlavou Daniel Kolář.

Viktoria měla dál územní tlak, ale šance si nevytvářela. Naopak po změně stran byli jednoznačně aktivnější hosté pod vedením bývalého kouče Plzně Dušana Uhrina mladšího, kteří si vytvořili hned několik šancí, z nichž ale vytěžili jen nastřelené břevno. Západočechy vysvobodil gólem  v závěru opět po střele hlavou střídající Aidin Mahmutovič. Slavia se za svoji aktivitu dočkala už jen korigujícího gólu Milana Škody v poslední minutě.

Lafatův čich na góly chyběl

Sparta bez zraněného kanonýra Lafaty hned na úvod ztratila na svého největšího rivala dva body. Její ofenzivní opory se odmlčely, třeba Portugalec Paixao, jemuž se v přípravě střelecky dařilo, byl tentokrát na hřišti téměř neviditelný. Mnohem aktivnější byl jeho kolega v útoku Krejčí, který dal zapomenout na nevydařené jaro, ale ani on obranu Jihlavy nepokořil stejně jako střídající posily Litsingi a Fatai.

Největší gólovou šanci měla Jihlava, když Tomáš Marek opřel svou střelu do konstrukce branky. Čtvrt hodiny před koncem mohl po Krejčího přihrávce rozhodnout sparťanský kapitán Dočkal, ale v poslední chvíli mu do střely vpadl jihlavský obránce. Pak sice Sparta tlačila, ale vyloženou šanci už si ve zbytku hry nevypracovala.

Fotbalová Synot liga - 1. kolo:
Plzeň - Slavia 2:1
Branky: 19. D. Kolář, 81. Mahmutovič - 90. Milan Škoda
Jihlava - Sparta 0:0

Reklama