Hlavní obsah

Co s Jiráčkem? Hamburk má jasný plán

Hamburk
Aktualizováno

Dny českého záložníka Petra Jiráčka v bundesligovém Hamburku mohou být sečteny. Klub s ním má podle Bildu jasný plán. Chce ho prodat, kouč Bruno Labbadia s ním nepočítá. Když zůstane, podle všeho hrát nebude. Devětadvacetiletý explzeňský středopolař, který má smlouvu do léta 2016, se v posledních sezónách nedokázal prosadit. V minulé nastoupil v bundeslize jen devětkrát v základu, celkem si připsal účast v 19 zápasech. Podle informací Práva by jeho další kroky mohly vést už mimo Německo - do Turecka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Petr Jiráček na archivním snímku ze srazu české fotbalové reprezentace.

Článek

Do Hamburku přišel v létě 2012 z Wolfsburgu za čtyři milióny eur.  V poslední době v mužstvu ze severoněmeckého přístavu rozhodně neoslňoval. Napravit reputaci by si mohl v zatím nejmenovaném tureckém klubu. Jakoby chtěl naplnit klasickou hlášku z nezapomenutelné "Vesničky": "Po žních k Turkovi".

Budoucnost řeší se svým agentem Daliborem Lacinou. Návrat do Čech ještě před vypršením kontraktu prý není reálný.

"V sobotu jsem mluvil se sportovním ředitelem, čekali jsme ještě na rozhovor Petra s trenérem. Všichni se vyjádřili v tom smyslu, že pokud chceš zůstat, není na tebe vyvíjený žádný tlak. Když zůstaneš, tak jenom ber na vědomí, že pravděpodobně nebudeš dostávat tak velkou sportovní příležitost. Ale ve fotbale se věci mění a za měsíc může být všechno jinak," řekl Lacina.

Hamburk, jehož kádr byl nabitý řadou hráčů s vysokými platy, se v tabulce minulého ročníku potácel u dna. Podruhé za sebou se zachránil až v nervydrásající baráži - tentokrát s Karlsruhe.

Redukují a obměňují

Další hráči, kteří z Hamburku po sezóně odešli a měli přitom také platnou smlouvu - Maxi Beister (Mohuč) či Lasse Sobiech (St. Pauli) - byli vyřešeni odstupným. „Zhruba 250 000 eur," píše server Bildu. „O Jiráčka a Rudnevse zatím ovšem nikdo neprojevil zájem," uvádí dále zdroj, ale situace se podle všeho mění.

Jiráček podle Bildu bral 1,2 miliónu eur. Lotyš Artjoms Rudnevs, který je na prodej taktéž, dva milióny.

Hamburk po nákupech Albina Ekdala z Cagliari, Svena Schipplocka z Hoffenheimu a Michaela Gregoritche z Bochumi hráče především uvolňuje. Z kádru už odešli zkušený Heiko Westermann a Slobodan Rajkovič, kteří hledají nový klub, Marcel Jansen ukončil kariéru, Rafael van der Vaart zamířil zadarmo do Betisu Sevilla. Valona Behramiho koupil Watford.

"Hamburk se po těch dvou neúspěšných sezonách rozhodl jednak z finančních důvodů zredukovat kádr a zároveň ho i obměnit. Proto za hráči, kteří mají už jenom krátkodobé kontrakty, přišli a řekli jim, že pokud budou mít nabídku, mohou odejít," potvrdil Lacina.

Podle něj však Jiráček nebude z HSV, kde působí i český brankář Jaroslav Drobný, odcházet za každou cenu. "Teď si děláme určitý průzkum trhu, co by se eventuálně rýsovalo a podle toho se rozhodneme. Není vůbec vyloučené, že Petr v Hamburku zůstane do konce smlouvy. Musíme zvolit lepší variantu, než zůstat v Hamburku, kde má s rodinou nový byt i dobrou smlouvu. Za rok stejně bude volným hráčem," uvedl fotbalistův agent.

Přestože se několikrát spekulovalo o Jiráčkově návratu do Plzně, tak je prý odchod osmadvacetinásobného reprezentanta do české ligy před vypršením kontraktu nereálný. "Buď zůstane v Hamburku, nebo odejde do zahraničí, eventuálně jinam v Německu. Ale určitě se před koncem stávající smlouvy do Čech vracet nebude," dodal Lacina.

Reklama

Související témata: