Hlavní obsah

Berbr souhlasí, osamostatnění první a druhé ligy je zase o něco blíž

Praha
Aktualizováno

Fotbalová asociace ČR (FAČR) dokončila návrh rámcové smlouvy s Ligovou fotbalovou asociací (LFA), na jejímž základě by mohlo dojít k osamostatnění první a druhé ligy. FAČR nyní bude čekat na vyjádření zástupců LFA a profesionálních soutěží, ale nepředpokládá zásadní komplikace v dokončení dohody a následné autonomii obou profesionálních soutěží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta (vlevo) a Dušan Svoboda.

Článek

Autonomie dvou nejvyšších soutěží a převedení většiny pravomocí na Ligovou fotbalovou asociaci je zase o něco blíž. Jako reálné se jeví osamostatnění před ročníkem 2016/17.

"Dnes předáváme Dušanu Svobodovi (předsedovi LFA) náš návrh rámcové smlouvy, jednání se začne finalizovat. Vzali jsme kostru jejich smlouvy a dali do ní naše věci. Liga chce po nás samostatnost, tak musí přijmout naše podmínky. Proto je lepší dát jim smlouvu, kterou bychom podepsali, aby ji připomínkovali oni, než naopak," avizoval ve středu dopoledne Miroslav Pelta, předseda FAČR.

Červnová valná hromada schválila stanovy, které administrativně umožní, aby FAČR podepsala s LFA rámcovou smlouvu. Pod ní však musí svůj podpis připojit nejen první muž českého fotbalu Pelta, ale také oba jeho místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr. Právě vlivný Berbr projektu moc nefandí a bylo jasné, že nebude souhlasit s ničím, co by mohlo ohrozit jeho moc.

Právo veta je přitom ve stanovách novinkou. "Je to správné, jde o normální demokratický proces. Pokud jde o novou smlouvu, proběhl mítink mezi zástupci nižšího a vyššího fotbalu. A dá se říci, že veto je pojistka. Nejde o místopředsedy, ale o celé jejich komory. Teprve po všeobecné shodě bude dáno zelené světlo," hájil novinku Rudolf Řepka, generální sekretář asociace.

Jednání vedli i šéfové Sparty, Plzně či Liberce

FAČR ujišťuje, že ve finalizované podobě rámcové smlouvy zohlednila především vztah profesionálního a výkonnostního fotbalu v České republice tak, aby žádná ze stran nebyla osamostatněním profesionálních soutěží poškozena.

„Od posledního jednání z počátku června jsme na úpravě smlouvy intenzivně pracovali a myslím, že nyní máme materiál, který je výhodný pro obě strany. Na rámcovou smlouvu bylo především nutné navázat úpravu Stanov tak, aby k podpisu mohlo dojít," říká Roman Berbr, druhý místopředseda FAČR za Čechy a zároveň člen Legislativní rady FAČR.

"Materiál jsme nyní předali předsedovi Miroslavu Peltovi a informovali o něm také zástupce profesionálních klubů, kteří se posledních jednání zúčastnili - pány Křetínského, Paclíka, Karla, Červenku a Bartoňka," připomíná Berbr, že nechyběli ani šéfové Sparty, Plzně či Liberce.

Na tahu je teď LFA

FAČR nyní bude čekat na vyjádření a postoj zástupců LFA a profesionálních soutěží s tím, že její vedení nepředpokládá zásadní komplikace v dokončení dohody a následné autonomii obou soutěží. Pokud ke vzájemnému odsouhlasení dojde, rámcovou smlouvu ještě musí stvrdit výkonný výbor asociace a případná ustanovení týkající se změn stanov pak také valná hromada.

„Pokud jsou kluby profesionálních soutěží v otázce osamostatnění jednotné, předpokládám, že by k dohodě mohlo dojít v krátkém časovém horizontu. Jsme připraveni k veškerým jednáním ohledně dalšího postupu," ujišťuje Berbr.

Reklama