Hlavní obsah

Extremisticky laděné transparenty přišly kluby draho. Plzeň a Jablonec zaplatí sto tisíc

Praha

Ligový fotbal má nový fenomén. Boj s islámem se prostřednictvím transparentů přestěhoval na stadióny. A kluby za to draze platí. Dva pohároví zástupci jako první. Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR udělila pokutu 100 000 korun Viktorii Plzeň a Jablonci za extremisticky laděné choreo od části fanoušků. Západočeští příznivci se podle komise provinili v úvodním ligovém kole nové sezóny se Slavií, jablonečtí diváci pak v duelu 2. kola proti Bohemians 1905.

Foto: Sport.cz

Transparent, který přišel Jablonec dost draho...

Článek
Fotogalerie

Jablonecký klub se za chování části svých fanoušků omluvil, diváci z kotle si však za svým transparentem dál stojí.

„Velmi nás překvapuje mediální a lidská hysterie okolo naší karikatury Islámského bojovníka, který je slečnou Evropou vyhnán zpět, odkud přišel. Jistě si pamatujete na aféru Charlie Hebdo, jejíž karikaturistický styl a nadsázka byla naším vzorem při vyjádření názoru na Islámský stát, jeho bojovníky a genderovou nerovnost v muslimském světě," hájí se jablonečtí fanoušci na serveru supporters.cz.

Nenacházejí však pochopení - diváci, kteří transparent vyvěsili, jsou podle policie podezřelí z trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezení jejich práv a svobod.

S názorem policie se ztotožnila také disciplinárka a vyměřila Jablonci stotisícovou pokutu.

Stejnou dostala také Viktoria za choreo, jež bylo rovněž protiislámsky zaměřené. Během utkání se Slavií příznivci Plzně vyvěsili plakát a na něm byl vyobrazen Viking, který stojí se sekerou nad muslimem. Vše doplňoval nápis „Evropo, probuď se".

Finanční pokutu dostala i Slavia

Pokutu 25 tisíc korun dostala pražská Slavia za vulgarity a použití pyrotechniky od části hostujících fanoušků v zápase v Plzni. Komise také zahájila řízení s Bohemians 1905 kvůli nesportovnímu chování části domácích diváků v duelu s Olomoucí.

Vyloučený Stanislav Hofmann ze Slovácka si v první lize jedno soutěžní utkání nezahraje, v druhé nejvyšší soutěži pak čeká Adama Kučeru z Vlašimi trest na dva zápasy za surovou hru.

Reklama

Související témata: