Hlavní obsah

Chceme hrát jako Plzeň před čtyřmi lety pod Vrbou, potvrdil Horváth

Plzeň

Tenhle scénář plánoval. Ovšem nejdřív za rok, za dva. Ikona Plzně Pavel Horváth se však vrátil do Viktorie už po dvou měsících od chvíle, kdy skončil s fotbalem. Vyslyšel SOS managementu, opustil rozdělanou práci v Domažlicích, které od července vedl. Aby pomohl Plzni získat zpátky šarm. Z pozice asistenta Karla Krejčího, nástupce v neděli odvolaného Miroslava Koubka.

Foto: Viktoria Plzeň

Pavel Horváth chce hrát s Plzní fotbal, jaký předváděla za trenéra Pavla Vrby.

Článek

Figuroval ve vašich plánech brzký návrat do Plzně?

Odcházel jsem z Viktorky s tím, že v Domažlicích získám trenérské zkušenosti. Tvořil jsem si tým podle sebe, povedlo se například přivést útočníka Pavla Fořta, měl jsem z práce dobrý pocit. Pak se, v uvozovkách bohužel, stala tato věc a já řekl Domažlicím sbohem. Že to přišlo po dvou měsících, je hodně rychlé, ale budu dělat maximum, abych na hřišti i v kabině dělal hráčům dobrý servis.

Opouštěl jste Domažlice s těžkým srdcem?

Nedělalo mi to dobře po těle. Většina hráčů přišla za mnou, i mladíci z Plzně. Tohle beru trošku na sebe, jsou tam kvůli mně a já nepokračuji. Zřejmě pro mojí trenérskou kariéru bylo lepší v Domažlicích zůstat, jenže tohle je pro mě výzva, kterou jsem nemohl odmítnout.

Jste na novou roli připravený?

To, co se nyní událo, jsme plánovali, že se stane za rok, za dva. Chci však věřit, že budu na tuto roli připravený. Jak jsem měl přednosti jako hráč, doufám, že v sobě najdu přednosti i jako trenér. Budeme pracovat na tom, aby se mužstvo dostalo do pohody, předvádělo fotbal, na který byli všichni zvyklí, a hlavně, aby k tomu byly výsledky.

Trenér Slovácka Habanec po nedávném utkání v Plzni prohlásil, že zklamání z vyřazení z Ligy mistrů bylo v Doosan Aréně cítit z každého koutu. Ucítil jste ho i vy při návratu?

Že byli všichni zklamaní, je pochopitelné, postup byl blízko. Ale pořád jde jenom o fotbal, každý hráč má svůj osobní život. Na prohry se musí co nejdřív zapomínat. Teď je tady další výzva v Evropské lize, kterou, pokud se povede zrealizovat, klub částečně splní cíl.

Jaké pro vás bylo předstoupit před hráče, s nimiž jste toho zažil hodně i mimo hřiště?

Beru to tak, že jsem jeden z mužstva, akorát mám jako trenér jinou barvu trička. K zápasům jsem měl klukům co říct, i když jsem byl hráč. S kluky se sice znám víc než je obvyklé u trenérů, ale nevidím v tom negativa. Pokud budu kritizovat, tak to bude vždycky pozitivní kritika. Nebudu si na nic hrát, budu říkat, co vidím.

Co jste bývalým spoluhráčům říkal?

To je tajemství. Snažili jsme se je s Karlem povzbudit, to je všechno, co prozradím.(úsměv)

Říká se a píše: příchodem Krejčího s Horváthem se vrací Vrbův fotbal. Souhlasíte?

Je to logické. Karel s trenérem Vrbou spolupracuje sedm let, já pod ním pět let hrál. Nejvíc věcí z fotbalu máme z jeho myšlenek, ze hry, kterou Plzeň předváděla za jeho éry. Fotbal se sice od té doby zase o nějaký kus posunul, ale ten základ je o tom, že bychom chtěli hrát podobně jako Plzeň čtyři roky zpátky.

Všiml jste si, že Viktoria v poslední době ustoupila z atraktivního, ofenzivního stylu?

Od léta jsem už nebyl v šatně, neznám přesně, jaké byly taktické plány pro zápasy. Ale je pravda, že na mě hra působila jakoby unaveně. Na druhou stranu je potřeba říct, že chyběly kousíčky v rozhodujících momentech. A i o tom fotbal je.

Reklama

Související témata: