Hlavní obsah

Pohároví zástupci v lize nezaváhali. Sparta, Plzeň, Jablonec i Liberec vyhrály

Praha
Aktualizováno

Všichni čtyři čeští pohároví zástupci před odvetami play off Evropské ligy v nedělním programu 5. kola Synot ligy zvítězili. Vedoucí Sparta v malém pražském derby na Letné porazila Duklu 2:0 a soutěž vede s tříbodovým náskokem na Slovácko. Liberec doma porazil Teplice dvěma góly Marka Bakoše 2:0, Jablonec vyhrál v Brně 3:0 a ukončil třízápasové ligové čekání na vítězství. Stejnou šňůru ukončila i mistrovská Plzeň, která udolala nováčka z Olomouce až dvěma góly Michala Ďuriše v samotném závěru 2:0.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Michal Ďuriš z Plzně proměňuje penaltu proti Olomouci.

Článek
Fotogalerie

V Plzni po pohárové výhře nad Vojvodinou znovu zavládla fotbalová euforie a trenérské duo Krejčí, Horváth si odbylo vítěznou premiéru i v domácí soutěži. Jenže Viktoria nedokázala navázat na lehkost ze čtvrtečního duelu. Měla sice velkou územní převahu, její tlak byl však trochu křečovitý a nerodilo se z něj moc vyložených šancí.

Vrcholící nervozitu ukončil až v 86. minutě gólovou dorážkou střídající Michal Ďuriš, jenž po faulu na Rajtorala v nastavení proměnil i pokutový kop. To už hosté hráli bez vyloučeného Plška v oslabení. Plzeň poprvé v této ligové sezóně neinkasovala.

Vedoucí Sparta tak dlouho své fanoušky nenapínala. Uklidňující první gól vstřelil proti Dukle hlavou Ladislav Krejčí těsně před přestávkou a vedení pojistil po necelé hodině hry svým pátým podzimním gólem kapitán David Lafata. Letenští tak udrželi ligovou neporazitelnost a k pohárové odvetě s Thunem mohou cestovat v klidu.

Jablonec udeřil hned na úvod

Jablonec, jehož čeká v týdnu náročná odveta s Ajaxem, sice v lize nevyhrál poslední tři kola, z posledních deseti vzájemných ligových zápasů ovšem s Brnem prohrál jediný. A navrch měl i tentokrát.

Už ve čtvrté minutě naservíroval Tecl míč před vápno Jánu Gregušovi, který překonal domácího gólmana. Ještě před přestávkou navýšil vedení hostů hlavou Lukáš Masopust a svěřenci trenéra Šilhavého mohli být v klidu.

Dvacet minut před koncem se dostal na hřiště střídající Martin Doležal. A za pár sekund po zákroku na něj vyfasoval červenou kartu domácí Frelih. Sám střídající jablonecký forvard prakticky vzápětí hlavou po rohovém kopu dal na 3:0 a bylo definitivně rozhodnuto.

Teplice popravil Bakoš

Do Liberce se vrátil kouč Vavruška, tentokrát se posadil ale na lavičku hostujících Teplic, kde neměl moc důvodů k radosti. Jeho tým popravil kanonýr Marek Bakoš, jenž nejprve na konci první půle zakončil pohlednou kombinační akci a po změně stran z úniku chladnokrevně prostřelil hostujícího gólmana.

Hosté navíc dohrávali závěr v oslabení. Dramé podrazil unikajícího Soungoleho a od sudího viděl druhou žlutou kartu. Liberečtí tak spolu se Spartou zůstávají jediným neporaženým týmem v lize a před žhavou odvetou na stadiónu Hajduku Split si ligovým vítězstvím dodali potřebné sebevědomí.

Program 5. kola:
Pátek
Mladá Boleslav - Zlín 5:2
Sobota
Jihlava - Slovácko 1:2
Bohemians 1905 - Příbram 1:1
Ostrava - Slavia 1:3
Neděle
Liberec - Teplice 2:0
Branky: 37. Bakoš, 55. Bakoš
Brno - Jablonec 0:3
Branky: 4. Greguš, 39. Masopust, 74. Doležal
Plzeň - Olomouc 2:0
Branka: 86. Ďuriš, 90.+1. Ďuriš (z pen)
Sparta - Dukla 2:0
Branka: 41. Krejčí, 56. Lafata

Reklama