Hlavní obsah

Plzeň se mu neozvala, dříče Jiráčka tedy z Hamburku přetáhla Sparta

Praha
Aktualizováno

Složitá operace vyvrcholila podpisem čtyřleté smlouvy na Letné. Fotbalový reprezentant Petr Jiráček se z Hamburku nevrací do Plzně, kde na velkou scénu vkročil, ale do konkurenční Sparty. „Nechci teď řešit, proč se mi Viktoria neozvala. Teď hraju za Spartu a jsem rád, že tu jsem,“ avizuje záložník, který by se také rád vrátil do národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty záložník Petr Jiráček během tiskové konference v Praze.

Článek
Fotogalerie

Přestup z bundesligy zpátky domů se zprvu nejevil jako reálný.

„Nebylo to jednoduché, vzhledem k tomu, že stanoviska a představy všech zúčastněných byly na počátku od sebe dost vzdáleny. Především co se týká Hamburku. Rozhodl se obměnit kádr a měl na paměti, že Petra Jiráčka získal před třemi lety za 4,5 miliónu eur. Chtěl získat kompenzaci a prodat ho za nejvyšší nabídku," poukazuje hráčův agent Dalibor Lacina.

Němci nakonec nebyli tak neoblomní. „Zkoumali jsme trh a zkoušeli dostat Hamburk do pozice, jež vyhovuje nám. Když se objevila nabídka Sparty, stala se pro Petra prioritou. Mohli jsme s ní díky jejímu profesionálnímu přístupu začít spolupracovat. Já pak využil osobní nadstandartní vztahy, jež s vedením Hamburku mám," rekapituluje Lacina průběh jednání.

Protože si Jiráček v Praze finančně pohorší, dostane podle Bildu od Hamburku jako kompenzaci 150 000 eur (čtyři milióny korun).

Bojovník a náhrada za zraněného Váchu

„Všechny strany něco slevily, jinak to nešlo. Úvodní jednání jsme absolvovali minulý týden, pak už jen zkoncentrovala v dialog mezi kluby. A v pondělí se transfer podařilo úspěšně realizovat," dodává agent.

Letenští ujišťují, že o Jiráčka měli o zájem dlouhodobě. „Nebyl to rozhodně otázka jen posledních dnů. Jednak je Petr typologicky záložník, jehož v kádru nemáme. Máme technické hráče s dobrým zakončením, kreativní, ale chybí někdo, kdo by po celých 90 minut dokázal pracovat na velkém prostoru mezi šestnáctkami. To by měl přinést právě Petr," očekává sportovní ředitel Adam Kotalík.

„Druhým důvodem pak je samozřejmě zdravotní stav Lukáše Váchy. Již delší dobu hrozilo, že půjde na operaci. S kolenem měl problémy delší dobu," připomíná Kotalík osud záložníka, který bude mužstvu do konce podzimu chybět.

Pro fanoušky pikantní přestup

O to větší šance pro Jiráčka, jehož přesun do Sparty místo do Plzně je velmi pikantní.

„Je pravda, že rivalita Sparty s Plzní posledních pět let trošku vygradovala. Oba týmy se praly o tituly, pro fanoušky a média to je asi vyhecovanější, ale hodil bych to úplně stranou," líčí Jiráček.

„Když Petr odcházel v prosinci 2011, nikdo tak rivalitu ještě nevnímal. Co bylo mezi tím, se ho prakticky netýká. Je to profík a slušný člověk, tak by se na něj mělo nahlížet. Spíš s nadějí, že jim pomůže vyřešit problém ve středu hřiště. A také s ohledem, že v baráži s Černou Horou náš nároďák posunul na poslední mistrovství Evropy a svými góly na šampionátu pak až do čtvrtfinále," připomíná Lacina.

„Petr by neměl být symbolem naší rivality s Plzní. Co sledujeme diskusní fóra, mělo by to být v pohodě," věří člen sparťanského představenstva Jakub Otava.

Letenští mají na udici ještě obránce Michala Frydrycha z Baníku Ostrava. „Mapujeme situaci, ale jednání ještě nejsou v pokročilé fázi. Nedá se říci, že bychom byli domluvení na jeho příchodu," popisuje Otava.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články