Hlavní obsah

Rozumná doba pro nastartování Slavie jsou minimálně dva roky, neslibuje Šimáně zázraky

Čínskou cestou zpátky na vrchol. Taková je od pátku vize pro fotbalovou Slavii, kterou koupila čínská finanční a energetická společnost CEFC. Číňané získali 60 procent akcií klubu, zbytek drží Jiří Šimáně, spolumajitel letecké společnosti Travel Service. Dosavadním majitelem klubu byl bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sešívaní by zase měli mít klid na fotbal...

Článek

Z nejhoršího jsme snad venku, oddechli si sešívaní. „Nečekejte zázraky, rozumná doba pro nastartování nové Slavie jsou minimálně dva roky," avizuje Jiří Šimáně v jediném autorizovaném a současně na delší dobu posledním vyjádření, jež k situaci v klubu poskytl.

Fotbal a Slavii miluje, přesto po celá léta tvrdil, že do fotbalu nikdy nevstoupí. „Všichni moji známí včetně mé rodiny mě snažně prosili, abych to nedělal, neboť z jejich pohledu i pouhý krok tímto směrem znamená nevratné poškození jména. České fotbalové prostředí je pro ně prostě no go," líčí podnikatel.

Neposlechl je a zejména poslední dva roky se snažil Slavii pomoci. Jak sám říká, tiše a v klidu. „Nikdy to nevyšlo, vždy si to někdo z hrstky lidí, kteří o tom věděli, nenechal pro sebe. Postupně se začal blížit začátek nové sezóny a termín insolvenčního řízení a bylo jasné, že to Slavia bez vstupu nového akcionáře nezvládne," poukazuje Šimáně na hrozící nebezpečí.

CEFC byla nejrychlejší

Teď ujišťuje, že nejstarší středoevropský klub slavné tradice se přece jen podařilo zachránit. „Z možných spoluinvestorů byla nakonec nejrychlejší CEFC, velká čínská privátní společnost světového významu, která s námi shodou okolností v té době jednala o vstupu do Travel Servisu. Odkoupila ode mne 60% akcií Slavie, o většinový podíl jsem nestál, kontrolní mechanismy akcionářské struktury jsou z mého pohledu dostatečné. Jsem přesvědčen, že to bylo dobré rozhodnutí."

Šimáně nastínil, jak si Slavii v nejbližších letech představuje. Základem klubu musí být perfektně fungující akademie a mládežnická mužstva. „Těžko bude klub mít finanční prostředky na to, aby kupoval dobré a současně drahé hráče, ty musí umět vychovat a také prodat."

Zázraky se nedějí

Přichází do Edenu s požadavkem na odborně a komunikačně profesionální management, hodlá také aktivizovat fanoušky. Zároveň je žádá o trpělivost. „Všichni budeme bojovat, aby nastartování nové Slavie proběhlo v době co nejkratší. Zázraky se nedějí, vše si musíme poctivě odpracovat," upozorňuje Šimáně.

Zvláštní poděkování věnuje Aleši Řebíčkovi, odstupujícímu prezidentovi a vlastníkovi klubu. „Pro Slavii se obětoval, zachránil ji před pár lety před úpadkem a vždy se snažil udělat pro ni to nejlepší. Není to fráze, byl jsem toho očitým svědkem. Ocenil bych, kdyby ho slávistická veřejnost takto vnímala, zaslouží si to," zdůrazňuje Šimáně.

Reklama