Hlavní obsah

Baroš: Sestup by Baníku mohl pomoct. Lidé v klubu by si uvědomili, jak amatérsky pracují

Robert NeumannPrávo

V červnu skončil ve „svém“ Baníčku, neboť ten mu nepředložil nabídku na prodloužení smlouvy. A tak ostravský patriot Milan Baroš odešel do Mladé Boleslavi. V ambiciózním klubu kroutí třetí měsíc, kvůli zranění a následnému dohánění manka z přípravy toho zatím 33letý útočník příliš nenahrál. To se má však brzy změnit; nejzvučnější posila v historii středočeského klubu hlásí: jsem stoprocentně připraven! V rozhovoru pro Sport.cz a Právo se Baroš také vyjádřil k nepříznivé situaci v Baníku, který je po pěti kolech v Synot lize poslední.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Milan Baroš z Mladé Boleslavi (uprostřed) v zápase se Zlínem.

Článek

Jak jste zatím spokojený s působením v Boleslavi?

Po příchodu mě přibrzdilo zranění, marodil jsem s achilovkou. Celou letní přípravu jsem prožil v posilovně a projezdil na kole, od začátku sezóny jsem doháněl tréninkové manko. Hodila se mi reprezentační pauza, během ní se mi povedlo všechno dotrénovat. Teď už delší dobu podstupuji plnou zátěž, cítím se fyzicky dobře.

Troufl byste si na celý zápas?

Před čtrnácti dny jsem absolvoval fyzické testy, dopadly příznivě. Na trénincích se cítím dobře, je vidět posun, kondici jsem nabral. Doufám a věřím, že co nejdříve začnu hrát delší časové úseky než doposud.

Nastoupíte tedy v sobotu na Slavii od první minuty?

Nedokážu opravdu odpovědět, záleží na trenérovi, jak se rozhodne. Jsem připravený na obě varianty. Která to bude, uvidíme v sobotu.

Po pěti kolech má Boleslav na kontě 7 bodů. Panuje v klubu spokojenost nebo bodů mělo být víc?

Myslím, že to mohlo být lepší. Dva zápasy jsme vyhráli, z ostatních jsme mohli vytěžit daleko víc. V Liberci jsme vedli, nechali jsme si však vstřelit zbytečné góly, to samé platilo i v případě utkání v Ostravě, kde jsme měli spousty šancí. Z Baníku se mělo přivézt víc než jeden bod.

Množství šancí jste zahodili i doma se Spartou.

Přesně tak, když si vzpomenu, tutovek jsme proti Spartě měli opravdu hodně. Sparta nás pak ztrestala, otáčet výsledek s takovým soupeřem je potom těžké. Měli bychom zapracovat na defenzivní činnosti, dostáváme mnoho gólů, na vítězství nám nestačí kolikrát ani dvě vstřelené branky.

Pochvaloval jste si vždycky českou kabinu. Jak na vás působí ta boleslavská?

Je to všechno bez problémů, kluci jsou v Boleslavi super, v kabině je sranda, jsem stoprocentně spokojený.

Do Boleslavi dojíždíte z Prahy. Je to bez problémů?

Za hodinku jsem na stadiónu. Nyní skončily prázdniny, začal nový školní rok, je to tedy o malinko složitější. Ale dávám si značný předstih. Když přijedu do Boleslavi dřív, dám si na stadionu kafe, udělám si pohodu. Rozhodně je to lepší varianta, než kdybych byl v zácpě ve stresu. Zatím jsem žádný trénink nemeškal.(směje se)

V Praze jste se už zabydlel? Cítíte se už trochu jako Pražák?

Já budu vždycky Valach.(směje se) Člověk si vždycky na město, kde žije, zvykne. Co jsem byl v zahraničí, pokaždé brzy jsem se v městech vyznal. I v Istanbulu, takže v Praze nemám problém, našel jsem si svoje cesty. A když ji neznám, hodím adresu do navigace.

Pojďme na moment k Baníku. Nedávno jste proti němu nastoupil. Jaké to bylo?

Pocity byly smíšené, Baník je klub, v němž jsem vyrůstal, mám k němu velmi blízký vztah, budu mu vždycky fandit. Bylo to zvláštní v tom, že jsme nejeli na Bazaly, nýbrž do Vítkovic. Přišlo mi, že jsme ani nehráli proti Baníku.

Ostrava po pěti kolech sedí na dně tabulky, k tomu vypadla z domácího poháru s divizním Rýmařovem. Máte obavu, že Baník sestoupí?

Je možná zvláštní, co řeknu, ale já si myslím, že právě i ten sestup by mohl Baníku pomoct. Že by se v klubu všechno vyčistilo, že by si lidé, co v něm nyní jsou, uvědomili, že to opravdu nedělají tak fantasticky, jak si pořád myslí. A že by to bylo k zamyšlení, protože koncepce a práce, jak v klubu probíhá, je amatérismus.

Nestáhl by však sestup Baník ještě hlouběji do propasti?

Doufám, že i kdyby se to přihodilo, Baník bude opět silný. Že se zrodí znovu ten Baník, který všichni pamatují, na který lidi chodili s láskou a nadšením a odcházeli spokojení. Což bohužel nyní není.

Pokud by se vyčistil vzduch a v klubu zase všechno klapalo, vrátil byste se?

Těžko se k tomu vyjadřovat, jsem sotva tři měsíce v Mladé Boleslavi, dělám nyní svoji práci tam.

A přemýšlíte, v horizontu roku, dvou, že zkusíte ještě cizinu?

Člověk nikdy neví, ovšem myslím, že už mám nějaké roky, navíc děti mi půjdou do školy... Byl jsem venku dvanáct let, pokud bych neměl děti, jsem tam zřejmě dodnes, ale teď jsou priority posunuté trošku jinam. Jsem v Boleslavi spokojený, fotbalově i životně, nemám myšlenky na odchod.

Reklama

Související témata: