Hlavní obsah

Už je načase Spartu konečně porazit, burcuje jablonecký Beneš

Jablonec nad Nisou

Stoper Vít Beneš věří, že fotbalisté Jablonce v neděli ukončí dlouhé čekání na ligové vítězství nad Spartou. Severočeši naposledy zdolali letenský tým v nejvyšší soutěži před osmi zápasy v dubnu 2011 a právě Beneš je spolu s náhradním brankářem Michalem Špitem ze současného jabloneckého kádru jediným pamětníkem tehdejší výhry 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vít Beneš ví, jak uhlídat svého někdejšího spoluhráče Davida Lafatu.

Článek

"Fakt už je to tak dlouho? Tak to je načase vyhrát právě teď, už je to potřeba. Historie je dlouhá a my s tím teď chceme něco udělat. Nechceme si nechat Spartu odskočit na ještě větší bodový odstup, což by bylo nepříjemné," řekl Beneš před nedělním šlágrem 6. ligového kola, před nímž Jablonec ztrácí na vedoucí Spartu pět bodů.

Věří, že během dlouhé reprezentační přestávky se už Jablonečtí oklepali ze smolného vyřazení v závěrečném předkole Evropské ligy od Ajaxu Amsterdam. "Už nad tím teď moc nepřemýšlíme, je to pryč. Zklamání to bylo, ale život jde dál, jsou i horší věci na světě," konstatoval sedmadvacetiletý stoper.

Náhrada za Nováka se zatím nekoná

Jeho tým se už bude muset obejít bez reprezentanta Filipa Nováka, který odešel do dánského Midtjyllandu. "Až samotný čas ukáže, jak velká to bude ztráta. My jsme byli s Filipem sehraní, hráli jsme spolu po boku vlastně od samého začátku, co sem přišel. Trenéři tam mají připravené nějaké alternativy. Vím, že pan Pelta by možná někoho na jeho místo rád přivedl, ale další informace jsem zatím neslyšel," uvedl Beneš.

V neděli ho čekají souboje s bývalým jabloneckým spoluhráčem a nyní nejlepším střelcem Sparty Davidem Lafatou. "Záleží, jak ten tým na Lafiho hraje. Teď v reprezentačním zápase s Kazachstánem byl David v útoku sám, neměl balón. Jde o to, jak ho budou doplňovat ostatní jeho spoluhráči. V našich silách ale je, abychom to v obraně zvládli. Hrál jsem proti němu už dost zápasů, znám ho přeci i z Jablonce," podotkl jablonecký stoper.

Severočeši by výhrou udělali radost i bývalým Benešovým spoluhráčům Ondřeji Vaňkovi a Janu Kopicovi, kteří hrají za Plzeň. "My jsme prakticky každý den v kontaktu. Máme vytvořenou skupinu, furt si píšeme nebo voláme. Zvlášť když jsou v Plzni, tak určitě budou rádi, když Spartu v neděli porazíme," řekl Beneš.

Reklama

Související témata: