Hlavní obsah

Koubek je rád, že už není v každém utkání outsider. Ve Francii nepochybuje o úspěchu

Praha

Zbabraný odkop zkazil skvostný výkon libereckého brankáře Tomáše Koubka v generálce Severočechů na čtvrteční vystoupení v Evropské Lize. Gólman Slovanu před zápasem v Marseille čaroval dlouhé minuty na půdě Plzně. Nakonec se jediným slabším okamžikem podepsal pod prohru svého klubu 1:2. První v ligové sezóně. Před dnešním večerním duelem na francouzské půdě je však třiadvacetiletý borec sebevědomý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký brankář Tomáš Koubek během utkání 3. předkola Evropské ligy s Hapoelem Kirjat Šmona.

Článek

„Nijak to s námi před zápasem proti Marseille nezatřáslo. Sice jsme v Plzni prohráli, ale když vezmu náš výkon, chvílemi jsme Viktorku přehrávali. Máme sílu, abychom proti Olympique uspěli," nedělal si těžkou hlavou Koubek.

Okamžik předcházející rozhodující trefě sobotního ligového duelu v hlavě ale pochopitelně měl. „Míč špatně skočil. Hřiště už bylo rozvrtané. Vlastně šlo o rutinní situaci. Blbé je, že rozhodla. Na druhou stranu pořád byl prostor nebezpečí uhasit," krčil rameny Koubek, z jehož strany šly o jeden z mála dlouhých míčů v utkání. Liberec se zásadně držel taktiky rozehrávat míče, neuchylovat se k bezhlavým odkopům. „Jestli jsem dával dva tři za zápas. Pokyn zněl směrem na naši levou stranu, což jsem splnil. Jenže chyběla délka," brblal Koubek.

Zdálo se, že hvězdnými zákroky přispěje k prodloužení neporazitelnosti. Zejména spektakulární zákroky proti Hejdově a Kovaříkově hlavičce v součtu se zneškodněným přímým kopem Hrošovského ničily sebevědomí plzeňských borců. „Plzeň znervózněla. Proto jsem byl naštvaný za ten konec," vyprávěl Koubek.

Parádní zákroky nepřeceňoval. „Od toho jsem přece v brance. Navíc já měl radost, že jsem poprvé v kariéře nepřijel do Plzně v roli outsidera. To jsou pro mě pocity, které jsem v minulosti okusil jen výjimečně," smál se Koubek v připomínce předešlého působiště, jímž byl Hradec Králové.

Zápasy si více užívá, výhry vychutná

„V Liberci se musím koncentrovat na jeden zákrok za patnáct dvacet minut nebo někdy za celý zápas. V Hradci jsem musel chytit za stejnou dobu kolikrát tři čtyři šance. Bylo předem jasné, že pokud budu mít špatný den, nemáme šanci bodovat," vzpomínal na minulou štaci. „Teď nejsem pod permanentním tlakem devadesát minut. Liberec má sílu a kvalitu. Zápasy si více užívám, výhry vychutnám," lebedil si.

V sílu nového zaměstnavatele věří i před čtvrteční bitvou na půdě Marseille. „Po losu jsem pár jejich zápasů viděl. Marseille měla krásné roky, ale nyní jsou v jiné situaci. Máme šanci uspět. Jsem přesvědčený, že třeba Plzeň je v aktuální formě lepší než náš francouzský protivník," přemítal Koubek.

V prvním utkání skupiny jednou inkasoval, spoluhráči míč ani z největší šancí do branky Bragy dopravit nedokázali. Marseille porazila Groningen. „Chceme bodovat, protože jinak bude manko na první tým tabulky příliš velké. Šestibodový rozdíl nehodláme dopustit," netajil velké odhodlání Koubek.

„Myslím, že se budou tlačit hodně do útoku, tudíž si určitě zachytám. Při rozborech mě zaujal hlavně levák Alessandrini. Ten je hodně nebezpečný a nevyzpytatelný. Má skvělou střelu," netajil Koubek předpoklad, že se možná na jeden zápas dostane znovu do role, kterou zažíval v Hradci Králové. „Věřím, že naší výhodou může být jisté podcenění ze strany Marseille. Liberec je asi moc netíží, zřejmě nás moc neřešili," přemítal Koubek.

Jak skončí druhý zápas libereckých fotbalistů v Evropské lize na hřišti Marseille?
Vyhraje francouzský tým
23 %
Slovan uhraje alespoň bod
18,6 %
Liberečtí senzačně zvítězí
58,4 %
Celkem hlasovalo 2893 čtenářů.

Reklama

Související témata: