Hlavní obsah

Ligové milníky: Kozel slavně posunul Slavii do Evropy, teď prahne po jejím skalpu

Praha

Spartu slavně porazili, teď před sebou sešívaní mají hned další derby s Duklou. Tým z Julisky ještě nikdy v historii samostatné české soutěže Slavii neporazil. Na jeho lavičce sedí exslávista Luboš Kozel, který se ve vzájemných zápasech zaskvěl jako hráč. Právě jeho parádnímu derby v červenobílém dresu proti Dukle je věnován další díl historických milníků fotbalové Synot ligy.

Jak Luboš Kozel pomohl porazit DukluVideo: synotliga.cz

 
Článek

Je to pro ně docela velké prokletí. Fotbalisté Dukly ještě nikdy v české lize nedokázali Slavii porazit.

Asi nejzajímavější ze vzájemných duelů bylo derby na jaře 1994. Jedním z hrdinů zápasu na Julisce se tehdy stal slávistický obránce Luboš Kozel, současný trenér Dukly.

„Tenkrát to pro mě bylo utkání jako každé jiné. Samozřejmě jsem nemohl tušit, že později zakotvím právě na Dukle," usmívá se kouč, který si jedno z nejvypjatějších pražských derby dobře pamatuje. „Byli jsme tenkrát favoriti a bylo pro nás důležité zápas nějak zvládnout. Nakonec se to povedlo a výhra nám pomohla ke druhému místu," vzpomíná si.

Nechce čekat věčnost

Dukla byla už jistě sestupujícím týmem a za celý ročník uhrála pouhých deset bodů. Byla však více než vyrovnaným soupeřem Slavii, která potřebovala nutně vyhrát, aby se udržela na pohárových pozicích.

Tři vyloučení, dvě penalty, spousta gólů a velké drama. Jednou trefou přispěl Slavii ke klíčové výhře 3:2 právě Kozel. A zrovna tímto zápasem jako by započalo jedno velké prokletí. Z deseti vzájemných ligových střetnutí Dukla nad Slavií ještě nikdy nezvítězila, pouze uhrála pět remíz.

„Trenérsky se mi zatím nedaří Slavii porazit. Tak doufám, že nebudu čekat věčnost a že se to v brzké době povede," konstatuje Kozel, jenž bude mít šanci v neděli od 14:30 v Edenu.

Reklama

Související témata: