Hlavní obsah

Koketoval s odchodem, nechtěl leštit lavičku. Teď ale Brabec zazářil a slyšel chválu

Precizně zvládl defenzivní povinnosti, jako bonus přidal gól a ještě založil akci vedoucí k vítězné trefě. Fotbalový obránce pražské Sparty Jakub Brabec naskočil do čtvrteční bitvy Evropské ligy proti Nikósii jako záskok za zraněného Holka, ale stal se klíčovým mužem domácích při vítězství 2:0. Přitom dosud v sezóně paběrkoval, většinu času trávil na lavičce náhradníků, a proto uvažoval o odchodu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Brabec oslavil návrat do základní sestavy Sparty gólem v Evropské lize proti APOEL Nikósie.

Článek

„Měl jsem z návratu do sestavy obrovskou radost. Ale čtvrteční souboj nebyl jen o mně. Všichni jsme k utkání přistoupili, jak bylo třeba. Hru jsme kontrolovali a pustili soupeře do jediné šance," lebedil si třiadvacetiletý obránce po duelu, v němž Sparta shrábal tři body a drží druhé místo skupiny K.

Brabec nejen, že vyhrával vzdušné souboje a zachytával přihrávky za obranu, ale ještě po čtyřiadvaceti minutách našel přesným pasem Lafatu, který připravil brankovou pozici pro Fataie. Po obrátce pak sám Brabec přidal gólovou pojistku. „To byly jen takové bonusy plynoucí ze skvělého kolektivního výkonu," odmítal chválu.

Přitom šlo teprve o jeho druhý start v základní sestavě Sparty v probíhajícím ročníku. „Byla to nepříjemná situace. Žádný fotbalista nechce sedět. Zvláště na mé pozici, kde buď člověk hraje, nebo se do hry nedostane ani jako střídající," uvedl Brabec po utkání, po němž ho UEFA zařadila do ideální jedenáctky celého kola.

„Dosud nedostal moc šancí. Snažili jsme se odstraňovat jeho chyby, pracoval na sobě, byl trpělivý. Zápas proti Nikósii zvládl výborně, hrál suverénně. Pokud bude pokračovat ve stejném duchu, dostane více příležitostí," chválil trenér Sparty Zdeněk Ščasný mladého zadáka.

Ten byl přitom v jednu dobu tak frustrovaný, že uvažoval o odchodu. „Nedostával jsem šanci a ještě se zdálo, že přijde další obránce. V mém věku je nejdůležitější zápasová praxe. Proto jsem přemýšlel o hostování," přiznal Brabec.

„Přesvědčoval jsem Jakuba, aby nikam neodcházel. Zvládl celé období výborně," pronesl Ščasný. „Trenér od nás vyžaduje absolutní profesionalitu. Nejsme v klubu od toho, abychom komentovali, kdo bude a nebude hrát, ale abychom byli vždy připravení. Na druhou stranu, mě vždycky vyslechl a objektivně jsme si promluvili. Ale aby mě nějak vyhledával a utěšoval, to určitě ne," pronesl na klubovém webu mladý obránce.

Nyní se podle všeho může chystat na druhý ligový start v sezóně v základní sestavě. Nevyužít jej v neděli proti Slovácku by byl hřích. „Proti Nikósii jsem se bál křečí, protože nohy nebyly na zápasové zatížení zvyklé. A trénink vše nenahradí. Ale zvládl jsem to bez problémů," naznačil Brabec, že je kondičně připraven na druhé utkání v krátkém sledu.

Reklama

Související témata: