Hlavní obsah

Ligové milníky: Česká rarita, táta se loučil v mistráku po synově boku

Hradec Králové

Předat řemeslo synovi a pak v klidu odejít na odpočinek. No řekněte, který otec by o takové chvíli nesnil!? Pokud jde o fotbal, málokomu se splní. Legendární hradecký útočník Pavel Černý si takový sen splnil. Právě unikátnímu zápasu, v němž si poprvé v soutěži zahráli otec a syn, je věnován další díl historických milníků Synot ligy. Nadcházející 10. kolo se ponese v duchu Víkendu otců.

Otec a syn ČerníVideo: Synot liga

 
Článek

Režie byla dokonalá. Asi nepřekvapí, že s myšlenkou přišel legendární Petr Uličný, který tenkrát Hradec Králové trénoval.

„Byla to krásná tečka za mým působením v Hradci," rozplývá se ještě dnes Pavel Černý.

Na jaře roku 2002 se s votroky loučil stylově. Jako devětatřicetiletý si proti Blšanům zahrál po boku svého syna Pavla, jemuž tenkrát bylo pouhých sedmnáct. Vůbec poprvé v historii soutěže tak nastoupil v jednom týmu otec a syn. A vůbec nevadilo, že Černý junior pobyl na trávníku jen 20 minut.

„Ono jim to půjde. A kdyby ne, můžu střídat, Ale slib, že spolu nastoupí, určitě splním," avizoval před zápasem populární „John" Uličný. Hradec byl už dávno zachráněný, utkání skončilo remízou 1:1.

Dynastii Černých založil děda

„I když to trvalo jen dvacet minut, bylo to krásné. Byl jsem šťastný, že mohu nastoupit se svým synem," vzpomíná hrdě Černý, který má ještě z federální ligy dva mistrovské tituly se Spartou a zahrál si také s Ivanem Haškem v japonské Hirošimě.

Dynastii Černých v Hradci Králové založil již děda Jiří, který v roce 1960 získal s votroky titul a v PMEZ si pak zahrál proti Barceloně. Jeho syn Pavel odkopal v černobílém dresu 162 ligových utkání a štafetu teď nese vnuk Pavel. Dnes je mu třicet, v létě spadl s Hradcem do druhé ligy, kde momentálně bojuje o návrat mezi elitu. Za sebou už má i exotická angažmá v Kazachstánu.

Reklama

Související témata: