Hlavní obsah

Bez Lafaty má Sparta vždycky problém, proti Schalke jí ale věřím, glosuje kouč Rada

Praha

Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak dění na domácí scéně glosuje pro Sport.cz. Tentokrát se logicky zaměřil na výbuch Sparty v Plzni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada na lavičce během jedné z ligových bitev.

Článek

„Často se stává, že se oslabený tým v deseti semkne a není lehké ho přehrát. V úterý to ostatně i v Lize mistrů pocítil také Mönchengladbach, s oslabeným Juventusem jen remizoval a nemohl se za jeho obranu dostat.

Přesto mě překvapilo, že Sparta v Plzni prohrála, když hrála padesát minut proti deseti. Důležitým jazýčkem na vahách podle mě byla absence Davida Lafaty. Nejenže dává góly a je nebezpečný v šestnáctce, je také pracovitý a hodně toho naběhá, takže některé akce soupeře se pořádně nerozjedou. A když nemůže nastoupit, je to největší problém Sparty.

Trochu mě mrzí komentář Ládi Vízka, že měli na Davida přitlačit, aby hrál. Já si myslím, že trenér Ščasný nejlíp věděl, v jakém stavu Lafata je, zda mu zranění umožní hrát, nebo ne...

Dočkal by se měl víc koncentrovat

Plzeň se nejen semkla, ona byla po přestávce o deseti herně lepší a měla více šancí. Není proto divu, že se na Spartu snesla velká kritika, třeba na technické záložníky Matějovského s Dočkalem. Mám rád takové hráče, oba je dobře znám. Bořka jsem měl v Liberci, Marka v reprezentaci. Matějovský je podle mě pořád jedním z našich nejlepších záložníků s velmi nebezpečnou přihrávkou dopředu. Pro Spartu jsou klíčoví a bez nich by byla slabší. Jen mám pocit, že Dočkal by se měl za každé situace věnovat hlavně fotbalu a ne rozhodčímu.

Sparta v sezóně používá dva herní systémy, tak mě trochu překvapilo, že proti deseti nestáhla rozestavení na tři obránce a nezkusila Viktorku přehrát. Trenér je ovšem zkušený, určitě tím něco sledoval.

Liga je nicméně ještě dlouhá. A bude zajímavá, protož na oba lídry se zespoda dotahují Mladá Boleslav a Liberec.

Motivace v pohárech je velká

Pro Spartu je výhoda, že už ve čtvrtek doma hostí v Evropské lize Schalke. Budou samozřejmě doufat, že se Lafata uzdraví. Hráči půjdou po kritice do sebe a nemají čas se v porážce z Plzně pitvat. Hlavní však podle mě je, že poháry se hrají jinak než liga. Soupeři se vzájemně tak neznají, motivace v pohárech je vždy velká. Rozdílné rozpočty se na hřišti až tak neprojevují, v danou chvíli je tedy podle mě pro Spartu lepší hrát třikrát za sebou proti Schalke než třikrát třeba s Libercem...

Nadále věřím všem třem českým zástupcům. Holanďani budou kousat, ale Liberec má určitě šanci v Groningenu. Důležitý bude pro Slovan i druhý čtvrteční výsledek, nejvíc by mu asi nahrála výhra Bragy v Marseille. Plzeň chce Rapidu vrátit porážku z Vídně a určitě má na to, aby ho porazila. A já si myslím, že uspěje i Sparta doma proti Schalke."

Reklama

Související témata: