Hlavní obsah

Ligové milníky: Moravská rivalita ožívá. První derby rozhodl Kowalík hattrickem

Ševci se mezi fotbalovou elitu vrátili po šesti letech a zase tak oživili prestižní moravské derby. Už tuto sobotu Zlín hostí Slovácko. Domácí budou hlídat kanonýra Libora Doška, potřebují to však udělat mnohem lépe než v říjnu 2002, kdy jim Jiří Kowalík nasázel tři góly. Právě jeho hattricku je věnován další díl historických milníků Synot ligy.

Kowalíkův hattrick v derby.Video: synotliga.cz

 
Článek

„Zápasy se Zlínem byly vždycky poněkud vyhecovanější. Všichni hráči se mezi sebou znali, navíc i rivalita mezi fanoušky byla celkem veliká. Proto mělo derby vždycky velkou úroveň," vzpomíná Jiří Kowalík.

Jako by rivalita nestačila. Vůbec první derby mezi Slováckem a Zlínem v historii nejvyšší soutěže mělo dramatickou předehru. Tehdejší Synot těsně před utkáním odvolal diplomatického trenéra Milana Bokšu a nahradil ho horkokrevnějším Radkem Rabušicem. Nový kouč hned vrátil do sestavy právě domácího střelce Kowalíka, který se mu odvděčil parádně.

V ostře sledovaném derby byl jasně nejlepším mužem na hřišti a během necelých 30 minut vstřelil tři góly! Synot tak vedl 3:0, a i když v závěru dovolil hostům snížit, o tři body už nepřišel.

Za každý gól byl odměněn

Kowalík jako jediný muž ligové historie vstřelil v souboji těchto rivalů tři góly. A odměna ho neminula.

„O přestávce za mnou přišel činovník našeho klubu a za stavu 2:0 mi řekl, že pokud dám hattrick, budu za každý gól finančně odměněn. Ale nebudu říkat kolik," usmívá se po letech někdejší kanonýr.

Sezóna 2002/2003 pro něj byla životní. Nastřádal během ní šestnáct gólů a poprvé a naposledy se stal nejlepším střelcem soutěže.

Reklama

Související témata: