Hlavní obsah

Statistika: Pospíšilova šajtle úřadovala, jablonecký záložník má rekord

Praha

Odvedl parádní výkon. Svou vytříbenou hrou šajtlí připomíná kapitána fotbalové reprezentace Tomáše Rosického, navíc stejně jako on umí rozdávat nahrávky do gólových šancí. Nejlépe to Martin Pospíšil potvrdil v minulém kole, v němž Jablonec po jeho nahrávkách zdolal 4:0 Sigmu. Hbitý záložník triumfoval v Chance indexu, kde dokonce dostal nejvíce bodů v ligové historii!

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Martin Pospíšil z Jablonce v utkání s Olomoucí.

Článek
Fotogalerie

Jablonec byl vůbec posledním týmem, který v této sezóně doma ještě nevyhrál. Olomouc jeho procitnutí odnesla čtyřbrankovým výpraskem.

Mužem zápasu se stal tvůrce hry Martin Pospíšil. Vstřelil krásný gól, především ale po celých 90 minut vybízel k zakončení své spoluhráče. Proto si připsal hned dvě asistence, když připravil trefy Doležala s Teclem, a suverénním způsobem ovládl Chance index. Dokonce tak suverénním, že je z toho nový rekord statistiky oceňující kreativitu.

Za své přesné pasy a chytré nahrávky získal Pospíšil málo vídaných 58 bodů. To je jasně největší číslo od léta 2014, kdy se v rámci rozšířených statistik Synot ligy datuje vznik Chance indexu.

Doposud bylo nejlepším počinem 45 bodů příbramského Martina Zemana z dubnového utkání s Jihlavou, rodák z Tábora už ale kope za švýcarský Sion. Rekord aktuální sezóny se 41 body držel sparťan Bořek Dočkal.

Teď ho převálcoval Pospíšil, celkově ale Dočkal dál vede. Po 13 kolech má 227 bodů, druhý Lukáš Magera z Mladé Boleslavi je na tom přesně o 70 bodů hůře. Pospíšilovi patří se 141 body pátá pozice.

„Pokud jde o produktivitu, byl to asi můj nejlepší zápas v lize. Situaci mi však usnadnil fakt, že Sigma hrála dlouho o desíti, potom dokonce jen o devíti," přiznal Pospíšil. Jako bývalý hráč Hanáků s hosty soucítil. „Po závěrečném hvizdu byli hodně zklamaní a je mi jich až líto. Na druhou stranu jsem však rád, že jsme konečně vyhráli a zlomili naše prokletí," připomněl domácí tápání.

Reklama