Hlavní obsah

Kapitán Sparty Lafata místo konce kariéry znovu zářil

Praha

Kapitán Sparty David Lafata prožil úspěšný rok. Rozhodně ale pro něj nebyl jednoduchý. Na jeho přelomu si v přípravném utkání reprezentace přivodil dosud nejvážnější zranění v kariéře. S kolenem marodil až do srpna. Z podzimu měl obavu, nakonec ale mohl říct: „Byl to dobrý rok.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Lafata oslavuje gól během utkání v Ostravě.

Článek

V první polovině přebíral ceny. Stal se Fotbalistou roku 2014, vyhrál i Zlatý míč ČR. V obou anketách ukončil hegemonii gólmana Petra Čecha. Počtvrté se stal králem ligových kanonýrů - opět dosáhl dvacetigólové hranice. Souboj se slávistou Milanem Škodou rozhodl až ve 30. kole. „Dvacet je dobré číslo. Ale bez spoluhráčů bych ho nedosáhl. Radost ovšem není tak velká, když s tím není spojený mistrovský titul," konstatoval David Lafata.

Jenže... „Ta pauza při zranění byla hrozně dlouhá. Měl jsem ale víc čas na rodinu, les a fotbal mi moc nechyběl. Dokonce mi hlavou bleskla myšlenka o konci kariéry. Tu jsem ale zaplašil, fotbal mi začal chybět a já chtěl hrát," přiznal.

Jednadvacet za celý rok

Dvacítka byla pro Lafatu magickou hranicí nejen pro minulý ligový ročník. V Synot lize ji v průběhu roku 2015 dokonce o jeden gól překonal. Na jaře nastřílel deset branek a na podzim jedenáct. Přitom ho ve druhé části roku přibrzdilo v rozletu zmíněné zranění. „Je to nejlepší český kanonýr současnosti. Pro Spartu nedocenitelný," řekl o něm jiný legendární sparťanský střelec Horst Siegl, jehož připravil o rekord v počtu vstřelených branek v samostatné české nejvyšší soutěži.

V pořadí Klubu ligových kanonýrů má započteno 175 branek, stejně jako legendární František Kloz a na Siegla schází jediná trefa. Na duo Jan Koller a Oldřich Nejedlý pak pouhých pět. Na třetího v pořadí Antonína Hájka pak šestnáct. Smlouvu na Letné prodloužil do léta 2017, takže...

Vánoce doma, Silvestr v poklidu

Na podzim byl Lafata klíčovým hráčem Sparty v Synot lize, Evropské lize i domácím poháru. Jeho góly rozhodovaly zápasy. V domácí nejvyšší soutěži nastoupil ve čtrnácti ze šestnácti utkání. Jen ve čtyřech nedal gól. Většinou šlo o trefy, které znamenaly bod. V Evropské lize nastřílel dokonce pět z deseti sparťanských gólů ve skupině. Dvě trefy do sítě Pardubic znamenaly postup v domácím poháru. Lafatův fantastický podzim pak doprovodila jeho autobiografie Kanonýr Lafi.

„Byl to dobrý podzim, vzhledem k postupu v Evropské lize úspěšný. Neprohráli jsme ve skupině jediné utkání. V domácí nejvyšší soutěži to mohlo být lepší, ale na druhou stranu všechny největší soupeře máme na jaře doma," uzavřel podzimní část sezóny Lafata.

Vánoce trávil doma s rodinou. „Neumím si představit jiné svátky, než takové ty klasické, české. Hlavně kvůli dětem, protože s nimi jsou ty Vánoce tak nějak radostnější. Koukali jsme spolu na pohádky a užili si to. Jen sníh chyběl," ohlédl se za svátečními dny. Žádné velké lenošení ale nebylo. „Dostali jsme individuální tréninkové plány. Měl jsem toho ke konci podzimu už plné zuby, takže jsem neměl v plánu tolik běhání, spíš udržování. Důležité bylo, že jsem si od fotbalu odpočinul psychicky," konstatoval.

Konec roku už byl ve znamení blížícího se začátku přípravy na jaro. „Silvestr moc neprožívám, je to pro mě den, jako každý jiný. V těch dnech už je navíc člověk na vážkách, protože ví, že se blíží příprava a moc se mu do toho nechce. Začínáme už čtvrtého ledna. Na jaro se musíme připravit co nejlépe. V domácí lize chceme titul, v té Evropské přejít přes Krasnodar a utkat se s nějakým slavným soupeřem, nejlépe z Anglie. A v domácím poháru bychom také chtěli co nejdál. Jaro bude hodně náročné a na jeho konci čeká evropský šampionát. Tam bych také nechtěl chybět," přál si Lafata na prahu nového roku.

Reklama

Související témata: