Hlavní obsah

Finančně je turecká nabídka mimořádná, netají Pavelka, že by v Kasimpase zabezpečil rodinu

Liberec

Potvrdit přesun do Turecka se kapitán libereckých fotbalistů David Pavelka zdráhá. Po čtvrtečním dopoledním tréninku na umělé trávě areálu Slovanu však kapitán Severočechů přiznal, že možnost odchodu do Kasimpasy jej mimořádně láká. „Sportovně jde o obrovskou výzvu. Z ekonomického hlediska pak o možnost, na kterou už zřejmě nikdy nedosáhnu," přiznal čtyřiadvacetiletý borec, jehož odchod do Istanbulu berou pod Ještědem za hotovou věc.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký záložník David Pavelka by mohl zamířit do turecké Kasimpasy.

Článek

Můžete prozradit, jak daleko jste od uzavření dohody s Kasimpasou?

Nechci celou situaci hrotit. Podobných náznaků už byla spousta. Nic není definitivního. Ještě existuje mnoho faktorů, které mohou celý transfer ovlivnit. Skutečně není nic uzavřeného. Rozhodně budu ve čtvrtek odpoledne trénovat v Liberci.

Jak dlouho jste o nabídce čtvrtého klubu turecké nejvyšší soutěže věděl?

Nějaké náznaky byly, ale až v posledních dvou dnech se všechno rozjelo na plné obrátky.

Řešil jste, jak moc může přesun do zahraničního klubu půl roku před mistrovstvím Evropy ohrozit vaši pozici v národním mužstvu?

Šampionát ve Francii je pro mě hodně důležitý. Ale řešit všechno jenom s ohledem na mistrovství Evropy nelze. Před dvěma lety jsem si něco plánoval, pak jsem se zranil a byl rok mimo, tudíž všechny moje představy vzaly za své. Poučil jsem se, že ve fotbale nelze nic plánovat.

Z Liberce ve středu definitivně přestoupil do Sparty ofenzivní záložník Josef Šural. Jak velkou roli hraje ve vašem rozhodování fakt, že ambice klubu přeci jen utrpěly?

Nestavěl bych to tak. Plány a cíle zůstávají ve Slovanu pořád stejné, byť se nám nepodařilo kádr doplnit podle přání. Ale přestupové období je ještě dlouhé, tudíž snad přijdou hráči, abychom mohli navázat na podzimní práci.

Ještě při podzimním prodloužení kontraktu se Slovanem do léta 2017 jste tvrdil, že na přesun do zahraničí máte čas. Co vás přimělo změnit rozhodnutí?

Měl jsem jasno o tom, že v rámci ligy přestupovat nebudu. Odchodu do zahraničí jsem se nebránil. Člověk si musí vždy vyhodnotit aktuální nabídky. Ta nynější - pokud by se naplnila - se nemusí opakovat. Nejsem takový extra talent, který si na podobnou nabídku sáhne každý půlrok. Musím to všechno zvážit. Sportovní i životní hlediska.

Je tedy nabídka od Kasimpasy ekonomicky mimořádně zajímavá?

Samozřejmě. Co si budeme nalhávat, podmínky kontraktu jsou nesrovnatelné s Českem. Budu mít dvě děti, mohu zabezpečit rodinu. Ale není to hlavní věc, která by rozhodovala. Turecká liga je zajímavá i ze sportovního hlediska. Tamní soutěž je hodně kvalitní. Podle mého je ve srovnání s naší nejvyšší soutěží náročnější. Měl jsem možnost konfrontace s tureckým fotbalem v národním dresu. Většina jejich reprezentantů působí v tamní lize, je tam řada skvělých zahraničních fotbalistů. Může mě to posunout dál.

Máte jasno, kdy by se měl transfer dořešit?

Pokud by se měl přestup realizovat, byl by to fofr, neboť turecká liga začíná o víkendu. Ale v sobotu bych určitě nehrál. Tak rychlý přestup není možná ani administrativně.

Už jste mluvil s někým z tureckého klubu?

Ještě ne, na to teprve dojde. Vážně je vše hodně čerstvé. Řadu informací jsem si zjišťoval z internetu. Vím, že mají velké ambice. Chtějí postoupit do Evropské ligy a držet se na špici soutěže. Sportovně jde o obrovskou výzvu.

Je pro vás přesun do Turecka hodně lákavý i s ohledem na problematickou bezpečnostní situaci v zemi?

Už několikrát jsem říkal, že nejsem nijak vyhraněný. Nemám žádné předsudky. Někdo určitě může namítnout, že se nyní dějí v Turecku věci, které se běžnému životu vymykají. V zemi je ale hodně Čechů, nebojím se.

Takže ani úterní teroristický útok v centru Istanbulu vás neodradil?

Určitě ne. Mám rodinu, takže jsem si bezpečnostní situaci zjišťoval a pochopitelně ještě budu. Pokud jednání postoupí, vyrazím přímo na místo a omrknu vše detailně přímo na místě. Určitě bych si před podpisem všechno zjistil osobně, nešel bych do neznáma.

Řešil jste přesun do Turecka s manželkou?

Ano. Jde o moji kariéru, ale živím rodinu, tudíž pokud by žena do Turecka nechtěla, nepodepsal bych. Ale ona je světoběžník, ráda cestuje a rovněž nemá žádné předsudky.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články