Hlavní obsah

Fotbalová liga může mít zahraničního partnera, připustil Pelta

Nejvyšší fotbalová soutěž může mít od léta v názvu zahraničního partnera. Nevyloučil to předseda FAČR Miroslav Pelta, který jedná se třemi zájemci. Jména v této fázi prozradit nechtěl. Nový partner by měl ale dát minimálně stejnou částku jako v létě odcházející Synot, tedy šedesát miliónů korun ročně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta

Článek

„Pokud sjednáváte obchod v tak velkém objemu, je třeba jednat uvážlivě, nic zbytečně neuspěchat. Je proto třeba nechat nám nějaký prostor. Ani pro firmy není jednoduché uvolnit tak velkou částku. Nechceme partnera na rok, ale na delší časový úsek, takže jde v řádech o stovky miliónů. Máme tři firmy, které se o partnerství v nejvyšší soutěži zajímají. V každém případě půjde o partnera, který působí na území České republiky, ale jestli bude mít českého nebo zahraničního vlastníka, nechci v tuto chvíli specifikovat," řekl Pelta Sport.cz a Právu.

Kluby v ohrožení nejsou

Odchod Synotu jako generálního partnera nejvyšší fotbalové soutěže kluby finančně neohrozí. „Nic takového. Kluby mají s naší marketinkovou společností STES uzavřené smlouvy ještě na dva a půl roku. To jim zaručuje finanční plnění podle nastavených regulí. S finančním výpadkem si musí poradit STES, v němž jsem předsedou představenstva. Věřím, že se s novým partnerem na jeho vstupu dohodneme od začátku nového ligového ročníku, takže by k žádnému výpadku dojít nemělo," zdůraznil Pelta.

Žádný vliv odchod Synotu nebude mít ani na chystané osamostatnění ligy. „Nový partner s tímhle procesem bezprostředně nesouvisí. V probíhajících jednáních o samostatnosti jde samozřejmě o finance, ale ve smyslu, kdo, kolik a z jakých zdrojů dostane. Jedná se v tomto ohledu o vyjasnění vztahu mezi profesionálním a výkonnostním fotbalem," objasnil Pelta.

„Samostatná liga bude mít svůj řídící management, do jehož vedení rozhodně nebudu kandidovat. Byl by to nesmysl. Vedení si vybere dvaatřicet klubů z obou profesionálních soutěží. Jedna věc je chtít šéfa dělat a druhá umět to dělat, protože tlak přejde z FAČR na vedení ligy. Nechci nikoho preferovat ani zatracovat. Měl by to ale být člověk s velkými zkušenostmi z profesionálního fotbalu i z oblasti sjednávání smluv a prodeje práv. Nemyslím si, že by to měl být někdo tzv. nezávislý, který dosud neměl s fotbalem nic společného, i když to zní líbivě," uvedl Pelta.

Ligovou fotbalovou asociaci, v níž jsou profesionální kluby sdruženy, vede Dušan Svoboda, třetí místopředseda FAČR. Právě on by měl být největším kandidátem na funkci šéfa samostatné ligy. Kritériím, o nichž se zmínil Pelta, odpovídá. „Určitě to nebude Vlastimil Košťál, který se plně věnuje svému podnikání. Práci šéfa samostatné ligy se musí její šéf věnovat denně a naplno," zdůraznil Pelta.

Přechod na komerční televize jsou prý nutností

Kluby mají jedinou velkou starost, aby dostávaly rok od roku více peněz. Sehnat nové partnery je ale stále těžší. „Všechny sliby jsou hezké, než přijde ,kasa cink', tedy na má dáti, dal. Podle mě jedinou cestou do budoucnosti je vyšší příjem z televizních práv. To znamená zpoplatnění přenosů. Znamenalo by to odchod z veřejnoprávní televize na komerční. Chápu, že pro fanoušky to není dobrá zpráva, ale i zkušenosti ze zahraničí ukazují, že jiná varianta není. Částky, které dostávají z televizních Práv kluby anglické Premiér League, jsou pro nás nepředstavitelné. Ale finanční příjmy ve s námi srovnatelných zemích směrem na jih, západ i sever, jsou také na výrazně vyšší úrovni," konstatoval šéf českého fotbalu.

V souvislosti s osamostatněním ligy se jedná i o tom, kolik zástupců bude mít ve Výkonném výboru FAČR. „Dojde k nějaké redukci, ale ne zásadní," řekl Pelta s tím, že podle reglementu UEFA musí komise, jako je rozhodcovská, zůstat pod vedením asociace, stejně jako musí být nezávislá disciplinárka. „I kdyby to majitelé klubů chtěli, něco takového není možné. Mohlo by to znamenat třeba konec účasti našich klubů v evropských pohárech. Tenhle fakt prostě musí všichni respektovat a akceptovat," řekl Pelta. V současném třináctičlenném výkonném výboru ligu kromě Dušana Svobody zastupují i plzeňský Tomáš Paclík, olomoucký Josef Lébr a Michal Prokeš z pražské Dukly.

Reklama

Související témata: