Hlavní obsah

Řepka je sparťanem! West Ham ho pustil

LONDÝN/PRAHA

Obránce Tomáš Řepka (32) se po osmi letech vrací do Prahy na Letnou. Sparta se s West Hamem dohodla během čtvrtka na přestupové částce i termínu uvolnění. Pro svérázného obránce je na Letné připravena tříletá smlouva.

Foto: archiv

Tomáš Řepka

Článek

"Se Spartou jsem na všem dohodnutý a nevadí mi, že půjdu s penězi dolů. O těch už to není. Chci domů za rodinou, samota v Londýně mi nesvědčí. Jsem rád, že se kluby dohodly. Vím, že tomu napomohla londýnská mise mého manažera Pavla Pasky," říkal ve čtvrtek večer Právu do telefonu Tomáš Řepka. Ze Sparty do Florencie odešel v roce 1998, do West Hamu přišel v roce 2001.

Ještě ve středu to vypadalo, že Řepka na Letnou v zimě možná ani nepřijde. West Ham nechtěl o jeho odchodu slyšet a sparťanský ekonomický ředitel Beneš do Anglie neodletěl. Se zástupci West Hamu však přímo v Londýně jednal manažer Pavel Paska a připravoval půdu pro další jednání. Podařilo se mu funkcionáře přesvědčit, aby Řepku pustili ještě v lednu. Podle informací Práva by se měla přestupová částka za Řepku pohybovat v přepočtu mezi patnácti až osmnácti milióny korun. Plat by měl mít kolem třinácti miliónů ročně.

Bleskový přestup

"Všechno se seběhlo během čtvrtka. Jakmile jsme dostali informaci, že West Ham je ochoten jednat, ihned do Londýna putoval faxem návrh smlouvy. Odtud se brzy vrátil zpět a pak už zbývalo jen vyměnit si smlouvy i s podpisy funkcionářů," popsal Právu průběh bleskového přestupu tiskový mluvčí Sparty Lukáš Přibyl. Řepka by měl dostat dres s číslem 3, protože "jeho" dvojku nosí Martin Hašek. Ten je společně s Blažkem jediným hráčem, které z mužstva zná Řepka osobně už z minulosti.

"Samozřejmě znám i další kluky, třeba Matušoviče nebo Sivoka, českou ligu jsem bedlivě sledoval. Sice jsme se zatím nepotkali osobně, ale nemám obavu, že bych do kabiny rychle nezapadl. Nejdu do úplně neznámého prostředí, i když se na Letné hodně změnilo. Domů jsem jezdil pravidelně, nebojím se nějakého překvapení," zdůraznil Řepka. O tom, že z Letné může mít blízko zpět do reprezentace, nyní neuvažuje.

O víkendu ještě za Aston Villu

Řepka odehraje o tomto víkendu ještě zápas na Aston Ville a 23. ledna se rozloučí doma v utkání s Fulhamem, poté odletí buď rovnou za mužstvem na soustředění do Španělska, nebo se krátce zastaví v Praze. "Chtěl jsem odehrát ještě tyto dva zápasy, abych se mohl rozloučit na našem stadiónu v Upton Parku," vysvětlil termín příchodu Řepka.

ZEPTALI JSME SE TOMÁŠE ŘEPKY, posily Sparty z West Hamu
Oddechl jste si, že váš přestup do Sparty se uskuteční už nyní?
Určitě! Už jsem moc chtěl za rodinou a do Sparty se těším. Věřím, že všechno dobře dopadne.
Vy máte obavy, že by nemuselo?
Teď nemyslím přestup, ale uvědomuji si, že se ode mne hodně čeká. Nebojím se zodpovědnosti, ale toho, že by mě fanoušci mohli začít brát jako spasitele. Jsem obránce, ne střelec a budu jen jedním z členů týmu.
Od vás se ale očekává, že převezmete roli jeho vůdce...
Takhle se na to nedívám. Chci, abychom si všichni v mužstvu uvědomili, že jsme ve Spartě - a to není ledajaký klub! Teď hlavně musíme makat naplno a udělat maximum pro to, aby se Sparta vrátila do starých kolejí. Tím myslím do nejvyšších pater ligové tabulky, kam stoprocentně patří. Já tomu chci co nejvíc pomoci. Nehodlám ale nic měnit, natož si říkat o vůdčí roli nebo dokonce o kapitánskou pásku. To by byl nesmysl.

Spokojený je i trenér Stanislav Griga, který si Řepkův příchod přál: "Je to náš nejdůležitější přestup zimy a věřím tomu, že nám Tomáš pomůže na hřišti i v kabině. Od začátku to byl ten základní kámen, který jsme si přáli, a jsem velmi rád, že je tady." Konkurence ve sparťanské obraně tím vzrostla, protože Řepka by měl být v základu. Hrát by měl uprostřed, ač za West Ham nastupoval vpravo. Sparta má do obrany ještě Drobného, Petráše, Haneka, Zabavníka, Pergla, Lukáše, Kadlece a Loučku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články