Hlavní obsah

Baník srovnal účty se Žižkovem a čeká na odblokování přestupů

Ostrava

Postavit Baník na vlastní nohy a vrátit ho zpátky mezi fotbalovou elitu. Tyto úkoly si před startem jarní části fotbalové ligy stanovil nový vlastník ostravského klubu Václav Brabec, který ve čtvrtek poprvé od svého lednového vstupu do Baníku předstoupil před média.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nový majitel Baníku Ostrava Václav Brabec.

Článek

A pro příznivce čtyřnásobného mistra ligy měl dobrou zprávu: spor s Viktorií Žižkov táhnoucí se od roku 2010, je zřejmě minulostí. „Smlouva o narovnání je podepsána, peníze odešly na účet Viktorie Žižkov. Čekáme už jen na doklad o bezdlužnosti, který potřebujeme k odblokování přestupů," řekl Brabec, podle něhož je kauza, která se týkala přestupových částek za Josefa Hušbauera a Zdeňka Koukala, vyřešená jednou pro vždy.

Podle rozhodnutí soudů měl Baník původně za přestupy obou hráčů doplatit přibližně osm a půl miliónů korun. Majitel Žižkova Jiří Rýva se ale před nedávnem obrátil na soud s nárokem podstatně vyšším. Po Baníku požadoval za pokuty, penále a úroky vypočítávané z původní sumy částku okolo 60 miliónů korun.

„Takovou sumu jsem odmítl zaplatit. Nicméně uhradili jsme více, než jen těch osm a půl miliónů korun. Částku ale nebudeme zveřejňovat," odmítl Brabec specifikovat, kolik peněž Žižkov od Baníku získal.

Jarní část první ligy startuje v sobotu a Baník, který je po podzimu se čtyřmi body beznadějně poslední, tak zřejmě bude moci v Mladé Boleslavi nasadit do hry všechny tři hráče, kteří v Ostravě mají hostovat ze Slavie Praha - Marka Červenku, Martina Dostála a zimní posilu Roberta Hrubého.

Chtějí stopera, tvůrce hry a křídlo

„Korespondence se Slavií je nyní velmi čilá. Naše strategie je taková, že nechceme hráče, kteří tady odehrají jen tři měsíce. Budujeme tým na delší období. Slavie se k tomu postavila ale trochu jinak a nyní to vypadá, že u jednoho hráče uděláme výjimku a bude u nás hostovat bez možnosti opce," přiblížil Brabec.

Tím, komu Slavia nechce umožnit v budoucnu zůstat v Ostravě natrvalo, je záložník Robert Hrubý. „Chceme ho, a byla by škoda, kdyby vypadl," komentoval kouč Baníku Vlastimil Petržela a dodal, že ve chvíli, kdy bude moct Baník oficiálně získat posily, pozve na zkoušku několik dalších fotbalistů.

„Chybí nám stoper, kvalitní dispečer, který by vytvořil hru a problém máme i na křídlech. Možné posily vytipované máme," naznačil Petržela.

Reklama

Související témata: