Hlavní obsah

Ligové jaro nabídne spoustu novinek pro fanoušky

Praha

S několika novinkami pro fanoušky odstartuje v pátek jarní část nejvyšší fotbalové soutěže, která se ještě tři měsíce bude hrát pod názvem Synot liga. „Nový partner by měl být známý do konce jara a příští ročník by měl začít pod novým názvem,“ potvrdil dřívější slova předsedy FAČR Miroslava Pelty šéf ligy Dušan Svoboda. Od nové sezóny by měl být také profesionální fotbal, tedy dvě nejvyšší tuzemské soutěže, samostatný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Michal Ďuriš (vlevo) a liberecký obránce Lukáš Pokorný (ilustrační snímek).

Článek

„Termínová listina jarní části je po čtyřech letech opět uzpůsobena skutečnosti, že reprezentace postoupila na mistrovství Evropy. Začínáme tedy o čtrnáct dní dříve než obvykle, jedno kolo bude vložené na středu, a skončíme v polovině května," konstatoval ředitel oddělení profesionálního fotbalu Tomáš Bárta.

Souboj plejerů určí fanoušci

Na jaře proběhnou některé už tradiční projekty, další jsou nové. Ve 24. kole bude tzv. Víkend otců, do něhož se zapojí všechny kluby různými zvýhodněními nejen pro otce s dětmi, ale celé rodiny. „Zvány jsou samozřejmě i ženy," zdůraznil Svoboda.

Novinkou bude i Duel rivalů. Ten se týká vybraných zápasů klubů s tradiční rivalitou. Ve 23. kole to bude utkání Olomouce s Ostravou a ve 29. kole duel Brna se Spartou. Trochu překvapivě v něm chybí derby pražských "S". O Souboji plejerů rozhodnou do konce dubna hlasováním fanoušci. Nejlepší hráči, které vyberou, se utkají v dovednostních disciplínách, ale také o to, kdo má nejtvrdší střelu, kdo je nejrychlejším technikem nebo nejlepším brankářem. Fandové najdou podmínky hlasování na stránkách Synot ligy. Záležet bude i na tom, kam až se probojuje v jarní části Evropské ligy Sparta.

Pod „křídla" ligy přecházejí z Fotbalisty roku ankety Osobnost ligy, v níž hlasují trenéři, kapitáni prvoligových týmů a novináři, ale také Cena Lukáše Přibyla pro klub, který se nejlépe stará o fanoušky. Do ní se zapojí i zástupci médií. Rozhodovat nebude jen nejvyšší návštěvnost a počet fanoušků na sociálních stránkách klubů, ale zejména podmínky, které pro ně kluby vytvářejí na stadiónech a jak s fanoušky celkově pracují.

Svoje samostatné webové stránky má MOL Cup. Na nich fanoušci najdou údaje od sezóny 1993/1994, kdy došlo k rozdělení republiky a soutěží. Bude zajímavé podívat se, kolik klubů se do domácího poháru zapojuje od úvodního kola, nebo jak si vedou v poháru střelci nejen z prvoligových klubů.

Zatraktivnit ligu, přidat zápasy

Kluby platí hráče celoročně, ale soutěže probíhají zhruba osm měsíců v roce. „Naším cílem je, aby přibylo zápasů a zvýšilo se vytížení hráčů. Znamenalo by to i větší nabídku utkání pro fanoušky i televize, a častější využití stadiónů. Nepůjdeme cestou změny počtu účastníků profesionálních soutěží, ale hledáním vhodné formy," uvedl Dušan Svoboda.

Variant se nabízí několik. Od rozdělení soutěže v určité fázi, kdy by se pak hrálo o titul a poháry a o záchranu, až po vytvoření například Ligového poháru.

„Příkladů najdeme v okolních zemích spousty. Nic nového nevymyslíme. Nemyslím si ale, že by například zvýšení počtu vzájemných zápasů Sparty s Plzní ze dvou na čtyři bylo užitečné, spíš by to byla určitá devalvace výjimečnosti těchto duelů. České fotbalové prostředí je hodně konzervativní, jednání budou dlouhodobá, ale potřebu zatraktivnění a zhodnocení ligy cítí všichni," dodal Svoboda.

Reklama

Související témata: