Hlavní obsah

Kaplan nesmí pět let působit ve fotbale kvůli sázkařské aféře

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala na dnešním zasedání bývalého prvoligového hráče Daniela Kaplana za účast v sázkařské aféře z roku 2013 pětiletým zákazem činnosti a pokutou 50 tisíc korun. Komise zároveň doporučila výkonnému výboru, aby po dobu trvání trestu neumožnil Kaplanovi členství ve FAČR a aby požádal o rozšíření zákazu činnosti v rámci mezinárodní federace FIFA. Komise o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kaplan není prvním hráčem, kterého disciplinárka v souvislosti se sázkařskou aférou z roku 2013 potrestala. Už na jaře 2014 udělila stejně vysoký trest i pokutu také Davidu Placákovi, který působil v nižších soutěžích.

Šestatřicetiletý Kaplan hrával za Sokolov a Chomutov, v dresu Hradce Králové si připsal i tři starty v nejvyšší soutěži. Na disciplinárce už v minulosti vypovídal a komise ho nyní na základě výpovědi dalších svědků potrestala za zapojení do sázkařských aktivit. U dalších obviněných zatím komise neměla tak jasné důkazy jako u Kaplana.

Kauzu začala disciplinárka řešit v říjnu 2013, kdy zastavila jedenácti hráčům činnost na základě policejních obvinění. Mezi obviněnými byli i David Jablonský, který ve čtvrtek odešel z Teplic na hostování do druholigového Sokolova, či Jan Halama, jenž naposledy v lize hrál za České Budějovice. Za ovlivňováním výsledků kvůli sázkám stála skupina Slováků, která manipulovala také duely slovenské ligy.

Krejčí, Kukol a Bartolomeu si v příštím kole nezahrají

Za vyloučení v prvním jarním ligovém kole potrestala disciplinárka zákazem činnosti na jedno utkání jihlavské hráče Jiřího Krejčího s Vladimírem Kukolem a Roberta Bartolomeua ze Zlína. Nadcházející kolo také vynechají kvůli čtyřem žlutým kartám Juraj Chvátal ze Slovácka, Michael Lüftner z Teplic, zlínský Tomáš Hájek a Filip Kaša z Ostravy.

Disciplinárka zahájila řízení se Slováckem, Slavií Praha a Zlínem kvůli nevhodnému chování domácích fanoušků v prvním jarním kole nebo nedostatečné pořadatelské službě. S Brnem a Spartou bude komise řešit nevhodné chování jejich příznivců.

Disciplinárka také odebrala tři soutěžní body klubům, které přes výzvu a pokutu nezaplatily sběrné faktury vydané do loňského října. Jde asi o dvacet klubů z nižších soutěží a jejich seznam bude zveřejněn v pátek.

Reklama

Související témata: