Hlavní obsah

Gólman Baníku Chmiel začal ligovou kariéru čistým kontem. Od spoluhráčů sklidil chválu

Ostrava

Začít ligovou kariéru vychytanou nulou se každému brankáři nepoštěstí. Ostravskému mladíkovi Františku Chmielovi už čisté konto proti Zlínu ale nikdo nesebere. „Ze začátku jsem byl hodně nervózní, ale kluci mi pomohli. Jak před zápasem, tak i v jeho průběhu,“ radoval se z vydařené premiéry v Synot lize odchovanec karvinského fotbalu.

Foto: FC Baník Ostrava

Ostravský brankář František Chmiel.

Článek

Gólman s vizáží drsňáka zaskočil za zkušenějšího Vojtěcha Šroma, kterého do utkání nepustila nemoc. „Už ve středu měl Vojta Šrom na tréninku teplotu a ve čtvrtek už nepřišel, protože už měl čtyřicítky teploty. Tak mi trenér řekl, že se mám připravit, protože budu asi chytat," vyprávěl Chmiel.

Horkou chvilku prožil v úvodu prvního poločasu, kdy neudržel centrovaný míč a nabídl hostům slibnou šanci. Ti jí ale nevyužili. „Nebyl jsem si zpočátku moc jistý. Trochu to na mě dolehlo. Ale pak jsem se otrkal, hodil to za hlavu a myslím, že už to bylo v pohodě," popisoval člen české fotbalové reprezentace do 19 let.

Kotel nepřekřičel

Tým podržel především ve druhém poločase, kdy chytil nebezpečnou ránu Vukadinoviče, výborně zasáhl i proti střele střídajícího Diopa. „Ono mě to víceméně trefilo, takže až tak moc práce jsem neměl," odmítal přehnané zásluhy ostravský fotbalový talent.

„Ale to, že jsem nulu udržel, je pro mě dobré," říkal Chmiel, jenž měl premiéru ztíženou i tím, že se před ním sehrávala úplně nová obranná řada. Proti Zlínu nastoupila zcela jiná obranná čtveřice, než která vyběhla na trávník v Mladé Boleslavi. „Kluci to zvládli ale v naprosté pohodě," chválil spoluhráče.

Po překonání počáteční nervozity měl problém už jen s jedinou věcí. Baníkovští fandové dělali po celý zápas takový rámus, že spoluhráči vůbec neslyšeli jeho pokyny. „Hlavně po prvním poločase, kdy jsem měl kotel za zády, mi trenér Petržela vyčítal, že mě vůbec není slyšet. Ale fanoušci za mnou byli fakt hodně hlasití, nešlo je přeřvat," smál se mladý gólman.

„Na druhé straně mě už snad slyšet bylo, tak snad mě trenér za ten druhý poločas pochválí," věřil ostravský gólman. Od spoluhráčů sklidil pochvalu hned po utkání. „Říkali, že to byl super výkon, tak mám radost," říkal Chmiel.

Reklama

Související témata: