Hlavní obsah

Vůch demolici Teplic věnoval trenérovi: Všichni mě házeli přes palubu, jen Trpišovský mi věřil

Radek MalinaSport.czPrávo

Fantastickým výkonem zastínil všechny ostatní aktéry severočeské bitvy, v níž Liberec zničil nemohoucí Teplice. Záložník Slovanu Egon Vůch při výhře 3:0 dva góly vstřelil, první navíc padl po jeho centru. Paradoxně právě v žlutomodrém dresu do nejvyšší tuzemské scény vstoupil a vybojoval si angažmá v Plzni, kde se však i kvůli nefotbalovým problémům neprosadil, a tak hostuje pod Ještědem. „Snad se v létě bude mluvit o tom, že zářím jako kometa," vyprávěl po utkání rozesmátý od ucha k uchu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Liberecký záložník Egon Vůch se raduje ze vstřelení druhého gólu na hřišti Teplic.

Článek
Fotogalerie

Mohl pro vás zápas v místě, kde jste zažil ligový debut, dopadnout lépe?

Jsem hodně spokojený. Trenér měl narozeniny, chtěli jsme vyhrát 4:0, protože měl čtyřicítku, tudíž nám jeden gól chyběl. Ale pochopitelně jsme i tak nadšení. Mě trošku trápí koleno. Mám problém s chrupavkou, budu muset brát nějakou výživu. Přesně se neví, z čeho trable vznikly. Možná z únavy. Bál jsem se, že mě to bude limitovat. Beru prášky proti bolesti, ale i tak jsem byl schopný odehrát duel na sto procent, za což jsem moc rád.

Zdálo se, že jste hodně nažhavený. Od začátku jste se neustále nabízel, chtěl míč, neúnavně chodil do soubojů. Cítil jste proti bývalému klubu mimořádnou motivaci?

Nebylo to tak, že bych chtěl zrovna Teplice sestřelit. Mým cíle je dostat se do herního tempa a formy právě z Teplic, kdy jsem si vybojoval angažmá v Plzni. Věřím, že se v létě zase bude mluvit o tom, že zářím jako kometa. Udělám proto vše.

Nebyl jste po gólech na rozpacích, zda máte slavit?

Jsem Teplicím vděčný za šanci na nejvyšší scéně. Ale už jsem byl půl roku v Plzni, teď jsem odešel do Liberce. Není to úplně čerstvé. Kdyby Teplice hrály o padáka, neradoval bych se. Ale jedna prohra jim tolik neuškodí. Neviděl jsem důvod, abych neslavil.

Trefy v sobotním duelu pro vás byly vůbec prvními v probíhající sezóně. Jak moc jste za ně rád?

V Plzni jsem na podzim moc nenastupoval. Až nyní v Liberci dostávám šanci a jsem moc rád. Chci se chopit příležitosti, jak nejlépe umím. Kdyby mi nevěřil trenér a kabina, možnost bych nedostal. Snad všichni vidí, že jim mám co dát. Kluci mě tentokrát hodně využívali. Byl jsem hodně ve hře, potom jde mé sebevědomí nahoru a vyplynou z toho šance.

Zdálo se, že k oběma gólům jste přišel poměrně snadno po dlouhých nákopech od brankáře Koubka.

Využil jsem zaváhání protihráčů. Branky byly výsledkem mé předvídavosti. Na těžkém terénu to mají stopeři složité. Věděl jsem, že chyba může přijít. Proto jsem situace dohrál. A byl jsem odměněn.

Na gól v nejvyšší soutěži jste čekal bez jednoho týdne rok. Trefil jste se loni v březnu na libereckém stadiónu, ale tehdy právě ještě v dresu Teplic. Vybavujete si ten gól?

Přišel jsem na hřiště z lavičky, vedli jsme o gól a já zvýšil v nastavení z dorážky.

Když jste vstřelil druhý gól zápasu, od branky jste v euforii pádil k lavičce a skočil do náruče trenéra Trpišovského. Šlo o vyjádření díků za důvěru, kterou projevil už v zimě při vyjednávání vašeho angažmá?

Utíkal jsem mu popřát k narozeninám (směje se). Napsalo se toho hodně. Všichni mě házeli přes palubu, že moje angažování není dobrý tah a že trenér udělal chybu. Ale pan Trpišovský mi věřil a já se mu pokusím splatit vše na hřišti.

Po vaší druhé trefě se za vámi přes celé hřiště zase hnal brankář Koubek, který paradoxně přihrál na oba vaše góly. Co vám říkal?

Ve srandě mi vyčítal, proč jsem balón nenechal, že mohl mít ve statistikách gól, když se po jeho výkopu Ljevakovič s brankářem Chudým nedomluvili. Ale balón by šel v lepším případě do tyče, musel jsem ho usměrnit.

Pro Liberec šlo po nevydařeném startu jara na Dukle o druhé vítězství v řadě. Navíc jste k němu došli po skvělém výkonu. Dodal vám tolik síly triumf v minulém utkání proti Jablonci?

Už od vítězství v minulém kole byla v šatně fantastická atmosféra. Před cestou do Teplic jsem koukal na statistiky, že Liberci se nikdy v Teplicích nedařilo. Já dával Slovanu ještě v teplickém dresu pravidelně góly. Kluci mi říkali, že když nejsem v Teplicích, tak bychom to mohli zvládnout. Je to krásné, že zde Liberec po jedenácti letech vyhrál. Je to super, protože se chceme držet na třetí příčce, abychom vybojovali účast v Evropské lize. Lidé v Liberci si zvykli na velké zápasy a já bych chtěl zažít atmosféru, která třeba provázela duely s Marseille či Bragou.

Prosadí se Egon Vůch střelecky i v příštím kole, v němž Liberec přivítá doma Slovácko?
Ano
70,7 %
Ne
29,3 %
Celkem hlasovalo 842 čtenářů.

Reklama

Související témata: