Hlavní obsah

Trpišovský byl od rána mrzutý kvůli věku. Až parádní tříbodová loupež jej rozveselila

Teplice

Neuvěřitelných čtrnáct zápasů za sebou opouštěli fotbalisté Liberce stadión v Teplicích bez vítězství. Naposledy v květnu 2005 dokázal Slovan urvat Na Stínadlech tři body. Pak přišel půst. I v mistrovských sezónách. Až v sobotu odpoledne svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského bídnou sérii zlomili, když domácí zničili tříbrankovým vítězstvím. Pro šéfa lavičky výběru zpod Ještědu šlo o parádní dárek k sobotním čtyřicátinám.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský při utkání v Teplicích.

Článek
Fotogalerie

„Pro Liberec představují Teplice nejneoblíbenější destinaci. Dokonce i na Spartě jsme bodově úspěšnější," připomínal Trpišovský, že cesty na teplická Stínadla jsou pro Slovan noční můrou.

„Každopádně nyní mám jistotu, že na čtyřicáté narozeniny nezapomenu. Byl jsem smutný, že už je mi tolik. Ale kluci mi zvedli náladu stejně jako mnoho gratulací od fanoušků, které mi chodily celý den," vyprávěl v dobrém rozmaru Trpišovský.

Jeho tým zápasu jednoznačně dominoval. Přitom v předešlém průběhu sezóny slavil na hřištích soupeřů jediné vítězství, když v září shrábl po vítězství 2:1 tři body na Slovácku. Následně venku přidal už jen čtyři remízy. „Však také naše bilance byla jedním z témat přípravy na utkání," netajil Trpišovský, jak moc na hráče apeloval, že sbírat body jen před vlastním publikem se na tým usilující o pohárovou Evropu nesluší.

„Jestliže chceme hrát nahoře, musíme bezpodmínečně bodovat venku. S domácí bilancí si prostě nevystačíme. Brali jsme tedy duel v Teplicích jako zlom sezóny. Bylo na čase si dokázat, že umíme hrát venku. První půle probíhala jako na podzim, kdy jsme hodně umírali na neproduktivitu. Jsem rád, že jsme bídnou venkovní bilanci protrhli. Je to velká úleva. Tím spíše, že naše vítězství bylo přesvědčivé a po dobrém výkonu," juchal Trpišovský.

"Zlobivý" Vůch rozhodl

Triumf přitom zařídil Egon Vůch, jehož si liberecký trenér v zimě vyžádal z Plzně, kde se stal nechtěným. Trpišovský si příchod záložníka prosadil navzdory mnoha apelům, aby talentovaného borce do týmu nebral, neboť si tak jen koleduje o problémy. Ale trenér si prosadil svou. „Jsem strašně rád, že se takhle zaskvěl. Nebylo úplně jednoduché jeho angažování prosadit. Navíc on byl první měsíc ve fantastické formě, ale ta ho pak při soustředění v Turecku opustila. I proto v prvním duelu na Dukle zůstal jen na lavičce," vykládal Trpišovský.

Jenže po bídném vstupu přišlo derby s Jabloncem, v němž Vůch připravil první gól a hře Slovanu pomohl. Při duelu na teplickém trávníku pak exceloval. „Chtěl se ukázat, má v Teplicích hodně známých," věděl Trpišovský a netajil, jakou radost mu udělalo, když za ním Vůch po první trefě pelášil čtyřicet metrů.

„Jsem rád za tu jeho reakci. Hlásil mi, že gól je dárkem pro mě," smál se liberecký trenér. „Má určitou nálepku, není to s ním jednoduché. Ale on miluje fotbal. Třeba začne zlobit, ale jestli se bude soustředit jen na fotbal, je schopný nám hodně pomoct. Když má den, nedá se ubránit. Kabina ho vzala a tudíž je na nás ostatních, abychom dnů, kdy je nebránitelný, zařídili co nejvíce," plánoval Trpišovský.

Porazí Liberec v příštím ligovém kole doma Slovácko?
Ano
88,4 %
Ne
11,6 %
Celkem hlasovalo 689 čtenářů.

Reklama