Hlavní obsah

Jsme první, kdo půjde z ligy. S tím jsem ostatně do Ostravy šel, přiznal Petržela

Praha

Žádné chlácholení. A už teprve ne konejšení se mámivým nadějemi. Koketování s teoretickou šancí na přežití. „Nedá se s tím nic dělat, Baník je prvním mužstvem, které z ligy vypadne. Ostatně, s tím jsem do Ostravy šel,“ uznal po prohře na Slavii pragmaticky kouč Baníku Vlastimil Petržela. I jemu je po třech jarních kolech jasné, že zázrak nesvede.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Trenér Baníku Vlastimil Petržela.

Článek
Fotogalerie

Přitom se duel s favorizovanými Pražany pro vás začal po vedoucím gólu vyvíjet slibně.

Ale já věděl své, takže ani po trefě Azeveda jsem se na lavičce neradoval. Věděl jsem dobře, jak těžké bude udržet vedení třeba jen do přestávky.

Vy jste ho nakonec udrželi sotva pět minut...

Kdyby se náš gólman nedopustil hrubé chyby, možná mohlo být utkání zajímavější. Ale jen zajímavější, protože Slavia byla jednoznačně lepší. V práci s míčem, rychlosti, důrazu.

Aby ne, když se oba celky pohybují ve zcela odlišných sférách!

To je další věc. Devět mých hráčů se na slávistickém trávníku objevilo vůbec poprvé v životě, takže musím smeknout před tím, jak si vedli. Vždyť jsou to děti. A navíc trestané žlutými kartami za dětské fauly, jimiž nemohou nikoho zranit. Já ale smekám i před tím, jak jsme si vedli, protože osm kluků se potýkalo v týdnu s chřipkou, takže jsem sestavu doslova látal dohromady. Stoper z juniorky musel hrát defenzivního záložníka!

Porážka 1:3 byla za této konstelace pro Baník tedy přijatelná.

Aby ne. Vždyť výplata jednoho slávistického hráče by vystačila pro celý náš mančaft.

Narážím spíše na progres, který váš tým na jaře zaznamenává. Zčásti výsledkový, hlavně však herní.

Jedno je jisté - alespoň doma před našimi fanoušky ze sebe musí hráči vymáčknout všechno, co v nich je. Už si nedovolí zápas odchodit, jako tomu bylo dřív. Samo sebou - někteří na ligu nestačí, ale to je věc jiná. Alespoň absolvují velkou školu, jako tomu bylo právě na Slavii.

Velkou školou byl duel s Pražany i pro gólmana Šroma, kterého jste trochu překvapivě poslal mezi tyče, i když v předchozím duelu se Zlínem zachytal Chmiel perfektně a udržel čisté konto.

Však také lituju, že jsem se nerozhodl pro kluka, který minule vychytal nulu. Nebyl důvod ho měnit... Šrom navíc dva týdny marodil, přišel na poslední dva tréninky a tvrdil, že je na zápas se Slavií připravený. Náš trenér gólmanů ostatně také.

Neměl jste na ně dát...

To neměl, protože Šrom na utkání připravený nebyl. Při prvním gólu udělal hrubou chybu, při třetím úplně nesmyslně odkryl bránu. Stačilo, aby zůstal na čáře a Souček by mu kopnul míč do rukou.

Sám se po zápase kál, protože to od spoluhráčů pořádně schytal.

Nemají právo mu nadávat, protože chybujeme všichni. I já, protože jsem souhlasil s tím, aby do brány šel. Já přitom rozhoduji o sestavě.

Rozhoduje i o tom, zda Baník vykřesá alespoň trochu naděje na záchranu a bude o přežití ve zbývajících kolech ještě bojovat. Máte vůbec nějakou šanci?

V českém fotbale se pohybuje přes čtyřicet let, protože jsem trénoval ještě za federace, takže jedno vím jasně - Baník je prvním mužstvem, které z ligy spadne. Je rozhodnuto, nedá se s tím nic dělat. S tím jsem ostatně do Ostravy šel a se sestupem jsem počítal. Teď půjde jen o to najít druhého, který půjde dolů s námi.

Reklama

Související témata: