Hlavní obsah

STES chce pro fotbal víc peněz

PRAHA

STES, jako dceřiná společnost ČMFS, ročně získá pro fotbal částku mezi 200 až 215 milióny korun. Hlavním finančním tahákem pro sponzory je reprezentace, ale z vydělaných peněz mají prospěch i kluby a celý fotbal. Přitom kromě Gambrinusu smlouvy s ostatními partnery letos skončí.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalová reprezentace je největším lákadlem.

Článek

"Se stávajícími partnery jednáme o dalším pokračování a samozřejmě hledáme i nové," zdůraznil místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek s tím, že STES chce zvýšit zisky o 15 až 20 procent. Na druhou stranu by měl šetřit i svaz, a to na všech úrovních. Strahovský sekretariát musí snížit náklady o deset procent. "Navýšení produktu především díky reprezentaci je reálné, ligové kluby by na tom mohly participovat víc, ale měly by se také výrazněji starat především ve svých regionech, což platí nejen o prvoligových klubech, ale i těch vnižších soutěžích. Svaz musí na všech úrovních hospodařit efektivněji," uvedl Vacek.

"Chceme zkvalitnit a zvýšit prezentaci fotbalu na televizních obrazovkách, pracujeme na novém modelu," zdůraznil Vacek. Připouští však, že v některém kole se nabízí tři i více zajímavých duelů, v jiném je těžké najít jeden přitažlivý. Smlouva s TV Nova končí posledním červnovým dnem.

Jako tragický nevidí Vacek ani dluh ČSTV vůči fotbalu, čítající necelých 20 mil. korun, který bude letos splacen. "Pro fotbal je prospěšné, aby se dařilo i dalším sportům. Samozřejmě že tuto částku potřebuje, ale nepoloží ho. Peníze prostupují celým systémem až k malým klubům. Ty dostanou třeba pět tisíc korun, a já si říkám, co tam dělají, když nedokážou takovou částku získat vmístě. Funkcionáři by měli umět získávat i malé sponzory ve svém okolí," poznamenal místopředseda ČMFS.

Svaz ročně hospodaří přibližně s dvěma sty milióny korun, z nichž polovina jde do fotbalu na nižších úrovních a mládeže, zatímco svaz jako takový hospodaří se 60 milióny, 32 stojí reprezentace. Počítá také s rezervou pro případ neúspěšných kvalifikačních cyklů. Nyní musí dát dohromady částku zhruba 100 mil. korun, aby mohl nakoupit vstupenky na MS až do finále a zaplatit zálohy na hotely. "I s tím si musíme umět poradit," konstatoval Vacek.

Reklama

Související témata: