Hlavní obsah

Ligové milníky: Spartě se vyplatil Emil, útočník ještě méně čitelný než Ronaldo

Přezdívka mu byla předurčená. Vzhledem k příjmení shodnému se slavným cestovatelem mu samozřejmě všude říkali Emile. Gólmanům dlouho naháněl strach v barvách Jablonce, pak si to ale namířil do Sparty. A hned při první příležitosti svůj bývalý tým sestřelil. Právě jednomu z nejvydařenějších zápasů útočníka Radima Holuba je věnován další díl historických milníků fotbalové Synot ligy. Sparta hostí Jablonec v neděli v 20. kole na Letné.

Holub historieVideo: synotliga.cz

 
Článek

Čechíno ho zpopularizoval až v Anglii. Když se tam novináři Petra Čecha jednou ptali, který útočník je pro něho nejméně čitelný, čekali odpověď typu Ronaldo, Rooney, Van Nistelrooij... Gólman jim ovšem vyrazil dech. „Radim Holub!"

Odchovanec Rozhovic nakoukl do nejvyšší soutěže v dresu Hradce Králové, pak zamířil do Jablonce. Právě tam si ho jako posilu pro jaro 2001 vybrala Sparta. A Radim Holub hned ve svém druhém startu na Letné bývalé spoluhráče popravil (2:0). První gól dal sám, na druhý přihrál Kinclovi. Do konce sezóny se pak trefil ještě osmkrát, stal se čtvrtým nejlepším střelcem soutěže a získal svůj první mistrovský titul.

Parádní první půlrok

„Byl to pro mě trochu jiný zápas. V Jablonci jsem působil necelých pět let, znal tam všechny kluky i vedení. Byl jsem rád, že jsem jim dal gól a vyhráli jsme," vzpomíná. „Sparta pro mě byla novou výzvou. Chtěl jsem se v ní prosadit a to se mi první půlrok za trenéra Haška povedlo. To jsem byl spokojený," dodává Holub.

Okusil i Ligu mistrů a druhého titulu se na Letné dočkal o dva roky později.

Dnes čtyřicetiletý nevyzpytatelný útočník pak hrál ještě za Drnovice či Mladou Boleslav, v první lize si připsal celkem 304 startů a 77 branek. S fotbalem na vyšší úrovni se rozloučil teprve na sklonku loňského podzimu v Chrudimi hrající ČFL. Za pět let v jejích službách nasázel téměř sto gólů a v posledním zápase dal stylové sbohem - hattrickem...

Reklama

Související témata: