Hlavní obsah

Veterán zářil na hrotu. Měl jsem dát gól, vyčítal si Vachoušek i přes skvělý výkon

Radek MalinaSport.czPrávo

Neúnavně se nabízel, sbíhal si pro míče, se zadáky soupeře svedl bezpočet soubojů. Na útočníka nic netradičního, kdyby jím ovšem v dresu Teplic při sobotní bitvě s Mladou Boleslaví nebyl šestatřicetiletý Štěpán Vachoušek. Většinu kariéry ortodoxní záložník zvládl netradiční roli perfektně. K dokonalosti při bezbrankovém duelu chyběla jen gólová trefa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Štěpán Vachoušek nastoupil proti Mladé Boleslavi v netradiční roli útočníka.

Článek

Užil jste si netradiční post, na němž jste nastoupil?

Cítil bych se lépe, kdybych dal gól. Ale asi jsem neměl pravé střelecké boty.

Vybavujete si, kdy naposledy jste na hrotu sestavy hrál?

Párkrát jsem v útoku zaskočil, ale naposledy jsem ten post hrál více než před rokem. Ale trenér mě na netradiční roli připravoval už během týdne. Nešlo o žádné překvapení.

Byl jste hodně ve hře, připravoval šance pro spoluhráče. Cítil jste vůbec rozdíl proti svému tradičnímu postu?

Na hrotu je kolikrát těžké se k míči dostat. Ale dobrou hrou záložníků i dalších kluků jsem byl hodně ve hře, na což jsem zvyklý ze zálohy. Snažil jsem se balón udržet a poslat dál. Kdybych jenom běhal, nebylo by to ideální. Zvláště pro mě, šestatřicetiletého, jehož sprint v osmdesáté minutě bolí dvakrát tolik než ostatní.

Sám jste se dostal do dvou stoprocentních šancí. Nejprve jste nastřelil Tomla, v závěru pak Čmovše...

Při první situaci jsem si měl míč zpracovat. Získal bych více času a mohl bych balón usměrnit, jednal jsem zbrkle. Při druhé příležitosti jsem pálil z voleje. Většinou podobné střely zapadnou do branky, ale tentokrát jsem nastřelil obličej Čmovše. Někdy rozhoduje zlomek vteřiny, tentokrát byl proti nám

Byl jste už čtvrtým hráčem, jehož Teplice na hrotu v průběhu pěti jarních duelů nasadily. Poprvé jste však soupeře, byť jím byl adept pohárové Evropy, přehrávali a měli hodně šancí. Stane se z vás tedy útočník?

Určitě je to varianta, kterou v budoucnosti můžeme využít.

Z posledních čtyř zápasů máte jeden vstřelený gól. A stejně dlouhou dobu jste nevyhráli. Je to hodně ubíjející bilance?

Minule jsme doma vyhořeli s Libercem, pak předvedli nekoukatelný výkon na Bohemce. Ale bod jsme tam vybojovali a a odrazili jsme se od toho. Snad začneme dávat góly a rychle posbíráme sedm bodů, abychom měli klid. Ale fakt, že jsme proti třetímu tabulky podali výborný výkon a druhý poločas byl zcela v naší režii, je hodně povzbudivý. Nicméně gólová bilance je bídná. Produktivita je malá.

Jak moc vám hru komplikuje zoufalý stav trávníku?

Moc nám to nenahrává. Ve finální fázi míč kolikrát hopsne a člověk s tím nic neudělá. Vím, že kluci, kteří o hřiště pečují, dělají maximum. Ale jsem rád, že se v létě bude povrch měnit a budeme mít trávník odpovídající stadiónu. Musíme zbytek jara přetrpět.

Reklama

Související témata: