Hlavní obsah

Takovou gólovou bídu jsem v kariéře nezažil, tvrdí příbramský kapitán Zápotočný

Příbram

Příbram se trápí. Nedává góly, prohrává, tabulkou padá níž a níž. Už je nad sestupovou hranicí. Ani zkušený kapitán týmu Tomáš Zápotočný neví, co udělat, aby se pád zastavil...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Příbramský obránce Tomáš Zápotočný (ilustrační foto).

Článek

Další porážka. Cítíte, že situace začíná být kritická?

Ona nezačíná být kritická, ale už velmi kritická je. To je realita.

V čem vidíte problém, že jste na jaře nedali ještě ani gól?

Nevytváříme si šance. Když máte v zápase jen dvě, nebo i jednu, a nedáte gól, je to pak problém. Pak se nám stane, že ze dvou šancí soupeře jednou inkasujeme a přijde zmar.

Upadá tím psychicky mužstvo, na trávníku vypadalo hlavně ve druhé půli s Libercem rezignovaně...

To si nemyslím, že bychom byli rezignovaní. První půli jsme jezdili. Liberec dal gól v jeho závěru. Shala ukázal super kvalitu při zpracování balónu a zakončení. Ve druhé půli jsme to odbojovali, ale chybí nám kvalita. Samozřejmě, když z pěti zápasů máte jeden bod a start jara jste si představovali jinak, tak to na hráče dolehne. V mužstvu máme spoustu mladých hráčů, Chalušovi, který hraje vedle mne ve stoperské dvojici, je osmnáct let. Bez výmluv, nám chybí kvalita, kterou třeba Liberec na svojí straně má větší. V Příbrami se ale hraje o záchranu pravidelně, takže to není nic tak nového. Samozřejmě ty ztráty na psychiku působí, ale tak hrozné, že by na nás vyloženě ležela deka, to ještě není. V kabině je to vcelku v pohodě, ale na každém je vidět, jak je mu současná situace nepříjemná.

Deka na vás ještě nepadla, ale v krizi jste. To připustíte?

To ano, když nedáte pět kol za sebou ani gól a máte jeden bod za bezbrankovou remízu, je to velká krize. Něco takového jsem v kariéře ještě nezažil.

Není problém třeba v tom, že jste si po podzimu vůbec nepřipustili možnost, že byste mohli hrát o záchranu?

V tom to není, protože tuhle možnost jsme si připouštěli. Od sestupových příček jsme nebyli bodově zase až tak daleko. Jenže my jsme nezachytili začátek jara. Prohráli jsme v Teplicích, pak jsme nezvládli domácí zápas se Slováckem, jen remízovali s Bohemkou a už jsme se vezli. Plzeň nás pak přejela kvalitou, stejně jako Liberec. Vždyť my jsme třeba se Slovanem neměli jedinou tutovku a vlastně jen jednu šanci, a to je hrozné. Musíme si uvědomit, že v lize nehrají žádní nazdárci a my musíme mnohem víc bojovat. Ten nahoře nás za naše výkony popravu trestá.

Co se s tím dá dělat?

Nevím. Kdybychom to věděli, tak jsme z té mizérie už venku... Poradíte mi recept, jak z toho ven?

Neporadím, protože ho nevím, ale vás teď čeká klíčový duel s Jihlavou, která vás vítězstvím na Dukle v tabulce přeskočila. Dokážete se z nepříjemné situace za týden dostat?

Musíme! Na to utkání se musíme opravdu dobře připravit a zvládnout ho. V opačném případě už by bylo hodně zle.

Nepomohlo by, kdybyste jako kapitán v kabině zvedl hlas?

Ten jsem zvedl v poločase, a nejen já, a nejen v tomto utkání. Jenže to už teď nepomůže. Musíme se z toho dostat sami, ve svých hlavách. Nikdo jiný nám nepomůže. Třeba dáme ušmudlaný gól a zlomíme tu mizérii. Uvidíme, ale je to opravdu jen v nás a na nás.

Reklama

Související témata: