Hlavní obsah

Bohemians 1905 hrozí, že kvůli stadiónu nedostanou licenci

Pražskému fotbalovému klubu Bohemians 1905 hrozí, že nedostane licenci pro příští ligovou sezónu. Klokani mají s majitelem stadiónu podepsanou nájemní smlouvu jen do konce června a plánovanou koupi vršovického Ďolíčku městem dosud magistrát neschválil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

PR manažer fotbalového klubu Bohemians Praha 1905 Svatoslav Baťa na tiskové konferenci k aktuální situaci stadiónu Ďolíček.

Článek

Nový kontrakt vlastník stadionu společnost Bohemians Real s klubem pravděpodobně neuzavře. "Majitel stadionu nehodlá v tuto chvíli nic prodloužit, protože se za ten rok v podstatě nic nestalo. Čekáme na město," řekl dnes na tiskové konferenci ředitel klubu Darek Jakubowicz.

Důležité pro klub bude úterní zasedání Rady hlavního města. "Na programu ten bod nemají, ale může se stát, že to pan radní (Libor) Hadrava dá takříkajíc na stůl mimo program. Prakticky nám to v pátek slíbil. Pokud by to udělal a rada by to schválila, mohlo by to jít ještě do březnového zastupitelstva," uvedl marketingový manažer Bohemians Svatoslav Baťa.

Proti dohodě se postavilo vedení Prahy

O převodu stadiónu se jedná už od roku 2011. Zástupci Prahy 10 na podzim 2014 schválili výměnu stadiónu za sousední pozemky v odhadní ceně 60 miliónů korun. Radnice tak měla místo 109 miliónů zaplatit za stadion 49 miliónů. Proti dohodě se ale postavilo tehdejší vedení Prahy, jejíž souhlas je nutný pro všechny majetkové převody městských částí nad 50 miliónů. Cena Ďolíčku nyní byla stanovena na 134 miliónů korun, daň z nabytí nemovitosti 5,4 miliónu Kč je ochoten zaplatit Bohemians Real.

Kvůli chybějící nájemní smlouvě Bohemians do dnešního řádného termínu nestihnou Fotbalové asociaci ČR předložit podklady v licenčním řízení pro příští sezonu. Nejzazší datum pro odvolání je sice 23. květen, ale situace musí být vyřešena dříve.

"Nebude-li předložena nájemní smlouva ke stadionu, znamená to, že klub neprokázal zajištění sportovně technického zázemí na celý soutěžní ročník. V případě, že by to nedoložil, je to jasný důvod pro neudělení licence," řekl licenční manažer FAČR Stanislav Rýznar.

Fanoušci chystají demostrace

"Proti tomu rozhodnutí má klub právo se odvolat, ale termín je dřívější než 23. května, protože odvolací orgán se musí seznámit s tím, proč nebyla licence udělena," uvedl Rýznar. Podle něj by bylo ideální záležitost vyřešit už v dubnu.

Bohemians museli kvůli nevyhovujícímu trávníku v Ďolíčku už během ročníku 2009/2010 hrát první ligu v blízkém Edenu, kde je doma konkurenční Slavia. Při loňských problémech se stadiónem jim nabídla pomoc Viktoria Žižkov i další pražské kluby.

"Se Slavií se loni dalo komunikovat, předpokládám, že letos by ta jednání byla mnohem složitější vzhledem ke změně majitele klubu. Zatím neuvažujeme o náhradní variantě, ještě máme čas," prohlásil Jakubowicz.

"Když uvidíme, že se to zítra nepředloží, dáme tomu ještě asi týden, pak bychom to museli řešit. Rada se schází každý týden, tak příští úterý možná ještě budeme čekat," uvedl. Neuvažuje ani o nejhorší možné variantě, a to že by Bohemians nedostali profesionální licence a sestoupili o dvě patra níže do ČFL.

Fanoušci klubu chystají poklidné demonstrace. "Dvě stě taxikářů zablokovalo magistrálu. Nás je třeba šest tisíc, tak uvidíte. Ale neplánujeme zapalovat auta, jako se dělo například v Paříži," řekl předseda Družstva fanoušků Bohemians Luděk Provazník.

Reklama