Hlavní obsah

Je ostuda, v jakém stavu je trávník v Liberci. Klub měl sáhnout k výměně, tvrdí Rada

Praha

Dění na domácí scéně stále bedlivě sleduje. Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Naposledy působil v průběhu jara na lavičce Teplic, ovšem od nové sezóny je bez angažmá, a tak ligové události glosuje pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada

Článek

Šlágrem 22. kola bylo samozřejmě derby Sparty se Slavií. Letenští do něj šli jako čerství čtvrtfinalisté Evropské ligy, když přešli přes Lazio. Musím říct, že jsem o postupu mluvil už před římskou odvetou, nejsem totiž zastáncem přístupu italských týmů.

To jen na okraj. Byť po prvním poločase sparťané prohrávali, byli v derby jasně lepší. Bylo jen otázkou času, kdy vyrovnají a strhnou výhru na svoji stranu. Po přestávce se ukázala jejich momentální síla a kvalita. Vyhráli naprosto zaslouženě, přesvědčivě potvrdili pozici favorita.

Co říct ke Slavii? Ukazuje se, co jsem proklamoval před začátkem jara. A sice, že potřebuje delší dobu, aby si všechno sedlo, aby se tým, plných nových hráčů, sehrál. I tak jsem ale od ní v derby čekal mnohem víc.

V těžkých zápasech zatím Slavia neobstává. Ať to bylo v Mladé Boleslavi, nebo teď se Spartou. Má ještě před sebou Plzeň a Jablonec. Právě tato utkání jsou pro červenobílé měřítko. To, že porazí Ostravu, Zlín, je po výrazném zimním posílení povinnost.

V médiích se před derby spekulovalo, jestli pro Spartu nebude hendikepem čtvrteční náročný duel na Laziu. Ani trochu si nemyslím, že mohli být sparťané unavení. Na jaře odehráli devět zápasů, takže o nějaké únavě nemůže být řeč. Sparta má široký kádr, Navíc se někteří hráči točí. V Římě například nehrál Lafata, který nastoupil v derby, stejně tak Šural, který v pohárech na jaře za Spartu hrát nesmí.

Z formy sparťanů může samozřejmě těžit i reprezentace v nadcházejících přípravách se Skotskem a ve Švédsku. Na druhou stranu, pro hráče to bude něco jiného, zápasy budou mít jiný náboj než na klubové úrovni.

Zkušenost Plzně je obrovská

Někomu může připadat, že Plzeň je nyní ve stínu Sparty. Ta je na tom nyní výkonnostně o něco lépe, jenže zkušenost Viktorie je obrovská. Na jaře v lize jen vyhrává. Všichni říkali, že v Liberci to bude mít strašně těžké, že asi ztratí. Ovšem Plzeň to odehrála zkušeně, měla jednu šanci, proměnila ji a vyhrála. Pokud v dohledné době chytne starou formu, bude pro Spartu o to těžší ji předstihnout.

Slovan to chtěl proti Viktorii ubojovat, nebyla tam u jeho strany fotbalovost. Ale ať se na mě nikdo nezlobí: v Liberci mluví o evropských pohárech, jenže stav hrací plochy u Nisy je ostudný. Výměna trávníku se dá pořídit za 4 milióny korun, pro prospěch týmu k tomu měl klub sáhnout.

Jako příklad uvedu bundesligový Darmstadt. Město, které je velikostně srovnatelné s Libercem. Po oprávněné kritice, že má nejhorší hřiště v německé lize, byl během týdne trávník vyměněný. Stálo to 150 tisíc euro. Kvalita zápasů v Darmstadtu šla po výměně o padesát procent nahoru. Pochvalují si to všichni: hráči Darmstadtu i soupeři.

Trávník u Nisy v duelu s Plzní byl v katastrofálním stavu, nedal se na něm hrát fotbal. Můžeme se dohadovat, že Liberec hrál špatně, ale stojím si za tím, že ze sedmdesáti procent byl příčinou terén.

Reklama

Související témata: