Hlavní obsah

Důvody sparťanského ligového nezdaru? Letenské sráží marodka i hrůzné úvody

Praha

Je to paradox. Sezóna, v níž dokráčela do čtvrtfinále Evropské ligy, dost možná bude hodnocena jako neúspěšná. Mistrovský titul, hlavní cíl fotbalové Sparty, se zdá po nedělní remíze na Bohemians 1905 (2:2) daleko. Hlavní důvody? Rotace v obraně a katastrofální úvody zápasů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný stoper Sparty Jakub Brabec.

Článek

Je to už téměř tutovka. Pokud si někdo vsadí, že Sparta v zápase inkasuje jako první, stěží se může mýlit. Na jaře v Synot lize se to Letenským „povedlo" hned šestkrát z osmi duelů, plus v obou pohárových duelech s Villarrealem. Vyjma utkání ve Zlíně dostali branku nejdéle v 15. minutě (viz tabulka). Šance na klopýtnutí se tím zákonitě zvyšuje. Opakovaně otáčet zápasy totiž nezvládne ani Barcelona nebo Real Madrid.

„Sice hru jakoby kontrolujeme, jenže pak nedostoupíme hráče, přesně jako na Bohemce, a dostaneme gól," povzdechl si trenér Sparty Zdeněk Ščasný. Jeho týmu tentokrát nevyšel ani vstup do druhé půle, kdy po rohu skóroval domácí Michal Šmíd.

„Nevím, čím to je, možná nekoncentrovaností. Doma to ještě zvládáme otočit, ale venku je to o dost složitější, soupeře ženou diváci," podotkl univerzál Martin Frýdek. Zvrátit nepříznivý stav dokázala Sparta v jarní Synot lize čtyřikrát, neúspěšná byla na Slovácku (0:2) a teď v Ďolíčku.

Konaté v obraně? Před pár dny nemyslitelné

Problémem Sparty číslo dvě je přílišná rotace v defenzivní řadě, vynucená značnou marodkou. Ta je daní náročnému programu. Ščasný v jednu chvíli přišel o tři stopery (Holek, Mazuch, Brabec) a pravý kraj (Zahustela). V obraně musí vypomáhat i hráči, kterým sedí jiná pozice. Například nasazení Konatého na pravou stranu by před pár dny bylo nemyslitelné.

„Když spočítáme naše zápasy, máme jich už nyní odehráno tolik, co jiná mužstva za dva roky. Ale to jsme chtěli. Otázka je, jestli by to nechtělo širší kádr. Jenže nikdo zase nemohl čekat, že budeme mít tolik absencí," podotkl Ščasný.

„Pokud vzadu lepíte pozice, hrají tam kluci, kteří nemají návyky obránce, je to komplikace," doplnil stoper Radoslav Kováč. Právě zkušený borec, který v létě ukončí kariéru, se stal v posledních době šéfem zadní řady. Přitom ještě před měsícem byl v pozici pátého stopera.

S tak slátanou zadní řadou zkrátka nelze uspět. Leccos už naznačil první duel ve Villarrealu, kdy si domácí připravovali jednu šanci za druhou. Proti vysokému favoritovi se to snáze přehlédlo, proti Klokanům však už nikoli...

Kdy Sparta inkasovala první
Zlín45. minuta
Jablonec10. minuta
Slavia6. minuta
Slovácko15. minuta
Příbram3. minuta
Bohemians10. minuta

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice