Hlavní obsah

Není čas na alibi. Sparta musí zvládnout vypjatou bitvu s Libercem

Nejdřív bitva na hřišti, potom válka slov v zákulisí. Takový byl poslední duel fotbalistů pražské Sparty s Libercem. Dost možná bude podobný i dnešní šlágr 28. ligového kola, v němž budou Letenští hájit druhé místo právě před Slovanem. K dobru mají čtyři body, na rozdíl od soupeře však nejsou v pohodě. Utkání se hraje od 15:45, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník Radim Breite (vlevo) a Lukáš Mareček ze Sparty během úvodního čtvrtfinálového utkání MOL Cupu.

Článek

Prostřeno je k vypjaté bitvě. Sparta bude vracet Liberci podzimní porážku 0:1, atmosféra mezi soupeři se však vyhrotila především po březnové odvetě čtvrtfinále poháru. Letenští sice postoupili, zranil se jim ovšem obránce Zahustel, na obou stranách padly čtyři žluté karty a sparťanský trenér Ščasný obvinil Slovan ze záměrně zákeřné hry.

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský nařčení odmítá. Na zápas se ještě jednou podíval ze záznamu a podle něj nevybočil z obvyklého rámce.

„Myslím, že co se stane na hřišti, tam má zůstat. Byli jsme z výroků druhé strany dost překvapení, ale je to pryč. Hráčům zdůrazňuji, že bych byl nerad, kdybychom se k tomu vraceli," zdůrazňuje Trpišovský.

Čilý pohyb mezi soupeři

„Oba soupeři se navzájem dobře znají. Liberec má obrovské nasazení, hrají agresivně. Máme k němu respekt, ale musíme potvrdit, že hrajeme doma," vyzývá Zdeněk Ščasný v rozhovoru pro klubovou televizi.

Prestiž zápasu zvyšuje i velký pohyb hráčů mezi oběma kluby. Sparťané Šural, Vácha, Dočkal, Frýdek, Kováč a Bičík hrávali za Liberec, naopak Koubek, Shala a Pulkrab hostují u Nisy ze Sparty a nemohou nastoupit. Letenský dres oblékali i Folprecht, Hovorka, Sýkora a trenér Trpišovský začínal u mládežnických týmů Sparty.

Liberec už má jisté nejméně čtvrté místo a předkolo Evropské ligy. Sparta si zajistí již dnes druhé místo a účast v kvalifikaci Ligy mistrů, pokud zvítězí a zároveň Mladá Boleslav neporazí Plzeň.

Je to jen na nás, ví Ščasný

„Víme, že nesmíme o druhé místo přijít. Na tlak jsme ale zvyklí. Nejsme v optimální situaci, nečeká nás jednoduchý zápas. Nemůžeme teď ale hledat alibi a něco okolo. Není jiná cesta než vyhrát," poukazuje reprezentant Bořek Dočkal.

„Samozřejmě jsme si mysleli, že v této době budeme v jiném postavení, ale stále máme vše ve svých rukou. Na druhém místě máme náskok čtyř bodů na Liberec a pěti na Boleslav. Je to jen na nás," dodává Ščasný.

Naopak Liberec už prvotní cíl splnil, start v pohárech má jistý. „Upínáme se k tomu, abychom udrželi třetí místo, jež znamená o jedno předkolo v Evropské lize míň. Druhé místo je spíš taková utopie, není v našich rukou," připomíná Trpišovský.

Šlágr patří do Zeleného kola

Všechny víkenodvé zápasy proběhnou v rámci Zeleného kola, které se pořádá pod záštitou Nadačního fondu Zelený život. Partneři projektu věnují částku sto tisíc korun šestnáctiletému Karlovi P., který se zotavuje po operaci nádoru mozku.

„Těší mě, že se do aktivit Zeleného života zapojují všechny celky Synot ligy. Projekt má za úkol ukázat, že fotbal dělá spoustu pozitivních a užitečných věcí," kvituje Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Reklama