Hlavní obsah

Muž pro velké zápasy. Dočkal má tři asistence a Sparta je Lize mistrů blíž

Praha

Měsíc a půl se jim od derby se Slavií nepovedl pořádný zápas. Teprve ve chvíli, kdy fotbalistům pražské Sparty hrozilo, že přijdou i o druhé místo v ligové tabulce, zase zabrali. Porazili Liberec 3:0 a k jistotě kvalifikace Ligy mistrů potřebují uhrát v závěrečných dvou kolech už jen bod. „V Brně ani s Jihlavou ale jen na bod určitě hrát nebudeme,“ avizuje reprezentant Bořek Dočkal, který v duelu se Slovanem s kapitánskou páskou na rukávu nahrál na všechny tři góly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský záložník Bořek Dočkal (vlevo) a liberecký stoper Lukáš Pokorný v zápase 28. kola Synot ligy.

Článek
Fotogalerie

Zrežíroval výhru, která by po bídných týdnech měla sparťanům dát klid a jistotu do posledního týdne ligové sezóny. Ne vždy je Bořek Dočkal očekávaným tahounem týmu, těžké zápasy však jako by ho alarmovaly k nejlepším výkonům.

„To je velikost hráčů. Bořkovi můžeme na jednu stranu vyčítat, že třeba nepodá v obyčejných zápasech zcela optimální výkon. Souhlasím ovšem, že čím je zápas těžší, tím jeho výkon roste," poukazuje trenér Zdeněk Ščasný.

„Dočkal je pořád výjimečný hráč, což znovu potvrdil. Někdy od něj čekáme víc, musíme si však také uvědomit, že právě on odehrál všechny zápasy včetně reprezentace. Góly připravuje a umí je dát také sám," dodává kouč.

K ideálu chyběl jen gól

Sedmadvacetiletý záložník v sobotu naservíroval brankové laskominy Krejčímu, Julišovi a Konatému. Sám se žádným gólem neodměnil.

„S osobním příspěvkem jsem spokojený, ale jednoznačně tomu chyběl gól. Několik šancí jsem přitom měl. V životě se zase tak často nepoštěstí, aby si hráč řekl, že na co sáhl, to udělal dobře," uvědomuje si Dočkal.

Týmový úspěch je však nade vše. A Sparta už byla zahnaná do kouta. Kdyby po ztrátě titulu měla přijít ještě i o druhé místo, byl by to pro ni kolosální malér.

Konečně volno. A pomohlo...

„Mám lepší pocit, než kdybychom vyhráli 1:0 a já byl hrozný. Vždycky chcete mít podíl na vítězství, ale nějak to neřeším. Nejdůležitější bylo zápas zvládnout a jsem rád, že se to povedlo. Navíc po celkem slušném výkonu," připomíná záložník.

Sparta doplatila na nabitý jarní program. Její opory si teď po dlouhé doby užily volný týden. Ščasný nasadil do pohárové odvety s Jabloncem dorostence a hráči z áčka měli volno.

„Pohár bychom ještě zvládli. Skoro celou sezónu jsme jeli ve stylu středa-neděle a jeden zápas navíc bychom vydrželi. Volno bylo příjemné hlavně pro kluky, kteří měli nějaké šrámy a mohli je doléčit," míní Dočkal.

Reklama

Související témata: