Hlavní obsah

Cílem Teplic je znovu účast v evropských pohárech

Josef PešoutPrávo

Zajistit si účast v příštím ročníku evropských pohárů, s takovým úkolem vstupují do jarní části Gambrinus ligy fotbalisté Teplic. Od aktuálně vedoucího Slovanu Liberec je na druhém místě tabulky dělí pět bodů. "Chceme se poprat o co nejlepší umístění, ale zároveň jsme realisty a hodláme zůstat pevně na zemi," řekl předseda představenstva Štěpán Popovič na úterní předligové tiskovce.

Foto: FK Teplice

Ilustrační foto

Článek

"Rozhodně hráčům neříkáme, aby nehráli o nejvyšší mety. Když to vyjde, budeme rádi. Neznamená to ale, že v opačném případě budou padat hlavy. Víme, kde jsme a čeho se dá dosáhnout. Při troše štěstí můžeme získat titul, při převažující smůle můžeme být až pátí. V první polovině tabulky nejsou slabá mužstva," uvažoval šéf teplického fotbalu.

Trenér Vlastislav Mareček věří, že se jeho svěřencům povede navázat na předešlá období, kdy Tepličtí pronikli do absolutní domácí špičky. "Hodně důležité bude uchování pozitivní energie v mužstvu. Loni na jaře jsme i při absenci tří zraněných hráčů skončili třetí. I teď jdeme do boje se vztyčenou hlavou a velkou motivací. Pokusíme se dohnat manko na lídra a současně hodláme odrazit nápor soupeřů, tlačících se na naší pozici," podotkl kouč.

Tepličtí si v přípravě zahráli v rámci kyperského soustředění i s rumunskou Steauou Bukurešť. "Výborná zkouška hlavně pro mladé hráče. Rumunský celek, který postoupil do jarní fáze Poháru UEFA, se mi zdál ještě kompaktnějším souborem, než Espaňol Barcelona při našich vzájemných zápasech v evropském poháru. Mrzí mě ale prohra v generálce s druholigovým Xaverovem," pravil Mareček.

Kroupa a Džeko

Největší změnou v kádru je odchod nejlepšího střelce mužstva Jiřího Maška do Turecka. "Jeho přestup dělá i image našemu klubu a se ztrátami opor se musíme smířit. Varadi se vrátil po hostování do Ostravy. Je na nás, abychom našli náhradu. A myslím, že jsme zareagovali adekvátním způsobem. Už v listopadu přišel Kroupa z Brna, který je somaticky podobným typem jako Mašek. A z hostování v Ústí nad Labem jsme si stáhli Džeka. Ve druhé lize se během podzimu aklimatizoval na české podmínky a v devatenácti letech má v sobě slibný potenciál," uvedl trenér, který může počítat i s ofenzivním záložníkem Štohanzlem z Jihlavy.

Ještě chtějí Argentince

Edin Džeko z Bosny a Hercegoviny nemusí být jediným cizincem na teplické soupisce. "Trh českých hráčů je už vyčerpán, proto hledáme i v zahraničí. Jednáme ještě o příchodu argentinského útočníka Ariela Colzery z klubu Boca Juniors. S největší pravděpodobností by tady měl zůstat," sdělil ředitel klubu František Hrdlička. Těší ho, že se podařilo udržet hráče, o které byl zájem v zahraničí i v tuzemsku. "Ještě v těchto dnech mi volají zástupci tureckých klubů s nabídkou pro Krmaše. Pavel se však rozhodl prodloužit smlouvu v Teplicích. Totéž platí v případě Benáta, jenž odolal vábení Sparty," konstatoval Hrdlička.

Kapitán mužstva Karel Rada bere jaro jako velkou výzvu. "Kdo by nechtěl titul? Párkrát jsem poznal druhé místo a případný triumf by byl pro mě asi vrcholem ligové kariéry. Stěžejní bude už začátek jara, abychom měli naději bojovat o prvenství až do konce," zamyslel se střední obránce, který 2. března oslaví 35. narozeniny.

Reklama

Související témata: