Hlavní obsah

Na doživotí nedošlo, disciplinárka napařila Pilnému dvouletý trest

Praha
Aktualizováno

První muž českého fotbalu Miroslav Pelta lituje, že nemá k ruce pro podobné případy trest smrti, jenom doživotí... Na takovou sankci pochopitelně nedošlo, disciplinární komise FAČR nicméně udělila dvouletý trest rozhodčímu Marku Pilnému, který se podílel na řízení ligového zápasu v Příbrami pod vlivem alkoholu. Vedle Pilného, který byl čtvrtým rozhodčím zápasu, byl při utkání opilý i brankový sudí Jiří Jech. Ten se z dnešního zasedání omluvil a dorazí na příští jednání komise 19. května v přítomnosti právního zástupce. Oba byli už ve čtvrtek vyřazeni z listiny rozhodčích a přijdou o licenci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Příbramský pořadatel v přestávce vyvádí ze hřiště čtvrtého rozhodčího Marka Pilného (vlevo), který byl při ligovém duelu se Slavií pod vlivem alkoholu.

Článek

Český fotbal má zase z ostudy kabát. Kauza opilých rozhodčích baví fanoušky nejen doma, ale také v Evropě a daleko za jejími hranicemi...

„Zažil jsem ve fotbale hodně, ale tohle překonalo vše. Tito jednotlivci bezohledným chováním poškodili a vrhli stín na tisíce slušných hráčů, funkcionářů i rozhodčích. Je to absolutně nemyslitelné, navíc v utkání, kde jde o poháry a sestup," rozohnil se strahovský šéf Miroslav Pelta po čtvrtečním sezení s rozhodčími.

Disciplinárka zareagovala hned v pátek. Marku Pilnému, který vrávoral u hřiště a dokonce spadl, udělila dvouletý zákaz činnosti. Zároveň ho potrestala pokutou 150 tisíc korun a doporučila mu zvážit setrvání ve všech funkcích FAČR, které zastává.

Potrestaný rozhodčí má samozřejmě možnost se odvolat. „Uvidíme, musím se rozmyslet. Zatím se nechci vyjadřovat," nechal se Pilný slyšet při odchodu od disciplinárky.

Komise mu udělila zákaz výkonu funkce podle paragrafu 24 disciplinárního řádu. "Jde o činnosti delegáta, rozhodčího, trenéra, pořadatele či vedoucího mužstva. Zkrátka ti, kteří jsou uvedení v zápise o utkání kromě hráče. Dva roky je maximální možná sazba, kterou paragraf 59 o znevážení jména fotbalu umožňuje," poukázal předseda disciplinárky Richard Baček.

Kabaret v režii opilců

Jako čtvrtý sudí vystřihl v Příbrami velký kabaret. Byl namol a u hřiště jen s námahou držel rovnováhu. Dokonce padal, pak zase běhal s kolegou pomezním a parodoval jeho pohyby. O poločase zamířil do kabin a už se nevrátil. Korunu všemu nasadil brankový sudí Jech, jehož fotografové zachytili, jak během utkání dokonce močí...

„Ti dva, co byli napití, pro nás už neexistují. A ti, co tomu nezabránili, jsou dočasně vyřazeni z listiny a musí se modlit, jestli se na podzim objeví na listině. Opatření jsou dostatečně rázná," varuje Pelta.

Reklama

Související témata: