Hlavní obsah

Fotbalová liga slibuje na jaře napínavý boj

PRAHA

Hon na lídra tabulky, tuhý boj o poháry i udržení, výkony nejúspěšnějšího českého klubu posledních let. Takové taháky nabídne v sobotu startující jarní pokračování nejvyšší fotbalové soutěže. I přesto, že angažmá v cizině znovu odlákalo řadu osobností. Pětibodový náskok pasoval do role favorita Liberec, který ovšem bude štvanou zvěří, neboť má za zády smečku po úspěchu toužících pronásledovatelů.

Článek

Sever Čech se těší, že Slovan zopakuje ligový triumf z roku 2002, kdy jaro zvládl skvěle. "V přípravě jsme pro to udělali maximum, teď bude naším úkolem odolat psychickému tlaku. Nebudu lhát, že bychom nechtěli titul, na oslavy je však ještě dost času. Hlavně k nim musí být důvod," varoval liberecký kouč Vítězslav Lavička, který přišel o útočníka Hološka.

Sparta mohutně posilovala

Sparta se po nejhorším podzimu v samostatné české lize chystá na stíhací jízdu, proto mohutně posilovala. Chce do Evropy, a tak musí skončit v lize do třetí příčky nebo uspět v domácím poháru. Kouč Griga má nejkvalitnější kádr, vsadí na útok, i když Řepka stmelil novou obranu, jež byla slabinou. "Neberu, že není co ztratit. Sparta musí hrát vždycky o titul," naznačil Stanislav Griga, že obhajoby titulu se na Letné zatím ještě nevzdali.

Nenápadně vystupující Slavia, která je jediným českým týmem bojujícím stále na třech frontách v lize, domácím poháru i v Poháru UEFA udržela Pitáka a trochu tajně lační po úspěchu. "Ztrácíme na Liberec osm bodů, což je dost. Proto nemluvíme o titulu, spíš chceme brzy dohnat Teplice," poznamenal kouč Slavie Karel Jarolím.

Zatím druhé Teplice se vyrovnávají s odchodem vytáhlého útočníka Maška. Jen obtížně bude dobré postavení na špici udržovat Příbram, která přišla o zkušené opory Kolouška, Mendyho a Straceného. Rovněž Jablonec bude muset najít náhradu za autory více než poloviny svých podzimních gólů. Lafata, který přišel z řecké Škody Xanthi, se však ukazuje dobrou volbou. Týmy však stále ještě mohou získat 42 bodů, Jihlava s Mladou Boleslaví pak mají k dobru i podzimní dohrávku vzájemného duelu.

Dost ohrožených

V boji o udržení se nejžhavěji spekuluje o tom, zda se Blšanům po tradičním odchodu několika opor podaří znovu zázrak a zachrání se. Pešír s Müllerem by mohli mužstvo zvednout. Most dělá všechno pro to, aby se co nejrychleji odpoutal z ligového dna, posiloval především zkušenými hráči - Piklem, Zbončákem, Tesaříkem či Mendym.

Adeptů na sestup je stále hodně, přesto například v Brně a na Slovácku doufají, že nebezpečné pásmo i vzhledem ke kvalitám svých kádrů velice rychle opustí.

Jaro je z nařízení světové federace FIFA zkrácené do poloviny května. Tabulka je dost vyrovnaná, může rozhodovat každý bod. Řada vycházejících hvězd odešla do zahraničí, a tak se kluby musely poohlédnout po nových tvářích. Proto soutěž může být atraktivní i pro fanoušky, kteří budou dychtivě vyhlížet velký fotbalový svátek, červnové mistrovství světa v Německu. "Věřím, že i když dost hráčů odešlo, nebude liga horší než na podzim," prohlásil kapitán Liberce Tomáš Zápotočný.

Reklama