Hlavní obsah

Jankulovski o sestupu Baníku: Teď se může začít od začátku

Ostrava

Smutné, ale potřebné. Tak hodnotí pád Baníku Ostrava do druhé ligy jeho někdejší hráč Marek Jankulovski. Ten byl nedávno zároveň s Dušanem Vrťem zvolen do správní rady klubu, aby společně svému bývalému klubu pomohli zpět na výsluní. Vrťo jako sportovní ředitel klubu, Jankulovski prozatím jako poradce. „Chuť pracovat pro Baník na plný úvazek bych měl, ale chce to čas,“ řekl vítěz Ligy mistrů v dresu AC Milán Jankulovski.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Internacionál Marek Jankulovski (vpravo) a nový majitel Baníku Ostrava Václav Brabec sledují utkání v Mladé Boleslavi.

Článek

Sestupu klubu, v němž se učil hrát fotbal, lituje, nicméně ho považuje za nutný. „Baník zachraňoval rok od roku a byla jen otázka času, kdy spadne. Dařilo se mu to jenom proto, že jiné týmy na tom byli v tu danou chvíli hůře. Jsem rád, že se tak už stalo, i když je to samozřejmě velmi smutné," řekl 39letý Jankulovski, jenž kromě pozice ve správní radě žádnou jinou funkci v klubu nemá.

„Dozorčí rada o ničem nerozhoduje. Je to jen kontrolní orgán. Těmi, kdo budou rozhodovat, jsou sportovní ředitel Dušan Vrťo a trenér Vlastimil Petržela. Já se snažím jim říct svůj názor, nebo nějak pomoci, tím mé pravomoci končí. Těší mě volná ruka od majitele Václava Brabce. Jsem zase u fotbalu, dozvídám se, jak to funguje nejen na trávníku, ale i mimo. Uvidíme, jak to bude postupovat dále. Důležité teď je, aby ti, co teď v Baníku jsou, a nezáleží na tom, jestli mají nějakou smlouvu, tahali za jeden provaz. Jen tak se Baník může dostat co nejdříve zpátky," přiblížil Jankulovski.

K tomu bude ale zapotřebí poskládat tým, jenž bude schopný vybojovat postup. Trenér Petržela před časem vyjádřil přání stavět především na odchovancích, s tím ale Jankulovski úplně nesouhlasí. „Hodně lidí kádr opustilo, protože tady byli na hostování, dalším končí smlouva a někteří odchovanci mají vyšší ambice. Stavět nový tým jen z nadějných Baníkovců se nedá. Ti kluci jsou šikovní, mladí, ale mají před sebou ještě dlouhou cestu," uvedl Jankulovski.

Prvním letní posilou je navrátilec Tomáš Mičola, jenž se chce porvat o novou smlouvu. O dalších příchodech se bude teprve jednat. „Rádi bychom přivedli hlavně kluky, kteří mají k Baníku nebo regionu vztah, ale kvůli druholigové účasti je to složité. Máme ale nějakou představu a věřím, že už brzy představíme nové posily," řekl sportovní ředitel Dušan Vrťo.

Reklama

Související témata: