Hlavní obsah

Praha 10 couvla od výměny Ďolíčku za parkoviště

Praha

Záměr města koupit od soukromého vlastníka pro fotbalové klokany legendární vršovický stadión Ďolíček se nedaří hladce naplnit. Zastupitelé Prahy 10 sice zrušili své dva roky staré rozhodnutí o směně stadiónu za sousední pozemek, pochybnost ale spočívá v tom, zda zároveň právně nechybovali.

Foto: Petr Janiš, Právo

Parkoviště za Ďolíčkem.

Článek
Fotogalerie

Před volbami v roce 2014 minulé vedení Prahy 10 uzavřelo s majitelem Ďolíčku, společností Bohemians Real, smlouvu, podle níž se parkoviště a stadión oddělené Botičem měly směnit. Nyní se má smlouva zrušit, aby stadión za 135 miliónů korun mohlo koupit celé město.

Zrušení smlouvy navrhl jak místostarosta Tomáš Pek (TOP 09), tak ředitel Bohemians Real Lukáš Eichinger. Zastupitelé Prahy 10 dostali návrh v pátek na stůl. Podle Peka bez toho kroku nemůže město koupi stadiónu realizovat, přičemž pozemek ještě Praha 10 musí městu poskytnout.

Svatoslav Baťa z družstva fanoušků Bohemians 1905 ale upozornil na problematický článek tzv. směnné smlouvy, výpověď podle něj může být napadena, varoval Baťa. „Obávám se, že se městská část opět dostane do právních problémů," uvedla i opoziční zastupitelka Renata Chmelová (koalice Vlasta), která nedostala ani informace o pronájmu pozemku, na němž stojí parkoviště.

Stadión v zájmu developerů

Podle Lubomíra Ledla (za KSČM) je ve výpovědi směnné smlouvy ještě jiné riziko. „V okamžiku, kdy bude směnná smlouva zrušena, může se majitel na Bohemians 1905 vykašlat a nikdo s tím nic neudělá," upozornil Ledl.

Podle bývalé starostky Radmily Kleslové nakonec město Ďolíček získat nemusí. „Po Praze už se šušká, která developerská společnost chce stadión získat," řekla Kleslová.

Potíže s vlastnictvím a převodem stadiónu ohrožují licenci fotbalových klokanů pro první ligu. Vlastník stadiónu, společnost Bohemians Real, dala klubu výpověď, snad aby přiměla radnice k činu. Výpovědní doba se patrně stále prodlužuje.

Zrušení směnné smlouvy celou transakci neřeší. Mohlo by být prvním krokem. Pak bude opět na řadě Praha, magistrát. „Budeme potřebovat minimálně měsíc září, dokud se nesejde městské zastupitelstvo, ničeho se nenadějeme," upozornil zastupitel Lukáš Rázl (ČSSD).

Podle představ města by na současném parkovišti mělo vzniknout náměstíčko s cyklostezkou, parkovacími místy, biokoridorem u Botiče. Platí přitom Prahou 10 vydané územní rozhodnutí na supermarket Delvita.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články