Hlavní obsah

Fotbal budoucnosti? Hrát jako Leicester s kvalitou Dortmundu a Atlétika. A hlavně, pomalé nebrat!

Praha

Letenští mají další zázračný starší dorost, který získal mistrovský titul již devět kol před koncem soutěže. Třeba druhou Příbram hrající juniorskou Ligu mistrů porazil 10:2 a v konečné tabulce ji předstihl o 23 bodů... Úspěšný kouč mládeže David Holoubek teď doplnil realizační tým dospělých, aby Zdeňkovi Ščasnému pomohl s lepším zapojováním odchovanců do áčka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový člen realizačního týmu Sparty David Holoubek (vpravo) a Marek Matějovský během přípravného utkání s Trenčínem.

Článek
Fotogalerie

Šestatřicetiletý Holoubek byl jako asistent i u výchovy silného sparťanského ročníku 1992. Z něho až na letošní mistrovství Evropy ve Francii došli Krejčí, Kadeřábek a Skalák. Teď mají Letenští v dorostencích znovu velkou perspektivu a jde o to, jak co největší počet talentů zhodnotit mezi dospělými.

„Na svou novou roli se moc těším. Taková nabídka od pana Ščasného se neodmítá. Dozvěděl jsem se o ní dvě hodiny před tím, než jsem s rodinou odlétal na dovolenou. O to víc jsem si ji užil. A trochu mě i mrzelo, že na dovolenou musím, mohl jsem se zapojit dřív," usmíval se David Holoubek po přípravném utkání s Trenčínem (1:3).

Nadále bude působit i u devatenáctky. „Uvidíme, jak vše budu zvládat časově. Udělám vše pro to, abych byl platný pro A-tým, se kterým budu trénovat dopoledne a odpoledne se budu věnovat devatenáctce. Aspoň uvidím, s jakým nasazením se trénuje v lize. Pak na to budu reagovat ve svých trénincích," plánuje.

Koncepci určil vizionář Hřebík

Sparťanské mládeži se v minulé sezóně dařilo nadmíru. Mistrovský titul získala také juniorka vedená internacionálem Michalem Horňákem.

„Koncepce mládeže přišla se sportovním ředitelem Jardou Hřebíkem. Vytvořili jsme zajímavý trenérský kolektiv a obuli se do toho. Začala jsme se ptát, jaký fotbal se bude hrát ne za rok, dva, ale za osm let. V tom je Jarda pokrokový vizionář, přemýšlí dopředu," vypráví Holoubek. „Teď sklízíme plody, je to postavené na maximální náročnosti se třemi základními principy. Jsou jimi rychlost, práce s prostorem a charakter hráče - to je tak asi všechno," dodává s úsměvem.

A jaký tedy podle něj fotbal budoucnosti bude?

„Po zisku míče se snažíme hrát jako Leicester s kvalitou Dortmundu a do defenzívy pak jako Atlético Madrid. Třeba tak... Chce to hrát úžasně rychle, neustále přepínat dopředu, dozadu. Je to striktní, náročné pro hráče. Plníš, hraješ. Neplníš, nehraješ."

Maximální intenzita ve všem

Statičtí fotbalisté nemají ve sparťanské líhni nárok. „Pomalé hráče nebrat, taková je budoucnost! V pohárech se svléknete do naha, tam už vidíte, že někteří hráči na to nemají. Proto je nutná maximální intenzita v tréninku, ve všem, s míčem a proti soupeři, ať rozvíjíte cokoliv," nabízí svůj recept Holoubek.

Teď se v kariéře posouvá blíž dospělým a je z toho nadšený.

„Odvádí skvělou práci v naší mládeži a jsme přesvědčeni, že přišel čas, aby se posunul opět o stupínek výš. Je to jednoznačně ocenění jeho práce a výsledků. Stejně jako se snažíme v akademii produkovat kvalitní hráče pro A-tým, byli bychom rádi, pokud by se nám to do budoucna dařilo i mezi trenéry," vysvětluje generální ředitel klubu Adam Kotalík.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice