Hlavní obsah

Trenér Pivarník proniká do specifické plzeňské kabiny: Když je problém, kluci zaplatí sushi

Westendorf

Tvrdý, přísný, náročný. Vyžaduje disciplínu, maximální přístup na hřišti i mimo něj. Svoji filozofii trenér Roman Pivarník teď aplikuje na fotbalové mistry. Plzeňskou Viktorii převzal před měsícem a pochvaluje si, jak se s jeho požadavky tým pasuje. „Až nad očekávání,“ říká charismatický kouč, který už za týden vstoupí se Západočechy do třetího předkola Ligy mistrů. Soupeřem jim bude buď ázerbájdžánský Karabach, nebo lucemburské Dudelange.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Plzně Roman Pivarník.

Článek

V Lize mistrů vás čeká premiéra. Přemýšlíte už o třetím předkole?

Zákonitě ano, první dva ostré zápasy v sezóně jsou pro klub nesmírně důležité. Teď je to už intenzívnější, protože se to blíží.

Postavíte se zřejmě Karabachu, který úvodní duel druhého předkola 2:0 vyhrál. Máte představu, co vás čeká?

Podepisuju se pod tvrzení, že lehký soupeř v současné době neexistuje. Oba kluby hrají pravidelně poháry, jsou to mistři svých zemí, tudíž něco musejí umět. Když vezmu Karabach, má mnohem vyšší rozpočet než Plzeň, dařilo se mu v Evropské lize. Zkrátka, vybírat si nejde.

Jste známý filozofií náročného fotbalu a stoprocentní disciplíny. Nakolik ji hráči vstřebali?

Klukům říkám, že každý den má něco přinést. Chceme se prezentovat aktivně, kompaktně, disciplinovaně. Prostě hodně náročně. Do toho hráče tlačím. Jsem rád, že tyto parametry jsou už v naší hře vidět. Ale není to jenom o herní složce, nýbrž především o té kondiční včetně každodenního zpevňovacího cvičení. Mám za to, že s tím kluci pasují velice dobře.

Dohlížíte také na stravování hráčů? V Olomouci jste například zavedl společné snídaně.

V zahraničí to bývá obvyklé. Jedna věc je tréninkový proces, který určuju já, druhá, že hráči v soukromí musejí zdravě jíst. Předně by měli vědět co, nejsou v tomto směru studovaní. Proto se snažíme posouvat osvětu v této oblasti. Vidím to na příkladu Tomáše Čížka, kterého jsem měl v Bohemce. Za půl roku se dostal do fantastické kondice. Ovšem musel chtít i on.

Jste v dodržování váhy nekompromisní?

Hráči vědí, co by měli jíst. Aby do sebe ráno nenasypali klobásy, špeky a podobně. Jasně jsem jim řekl, že tahle ne. Potřebují dostat informace a správně s nimi nakládat. Aby měli správnou váhu. Vážení je každý den. Po kontrolních testech, které proběhly čtrnáct dnů od začátku přípravy, byli hráči příjemně překvapeni, že se jim díky zpevňujícím cvičením začaly tuky měnit na svaly.

Říká se, že v Plzni je specifická kabina. Jak se s ní srovnáváte?

Mám za to, že za roky trénování jsem v tomto směru získal dostatek zkušeností... (směje se) Prošel jsem několik klubů, všude bylo něco. U mě je to ovšem založené nejen na disciplíně, ale i na neustálé komunikaci s mužstvem. Často rozmlouvám s hráči i individuálně.

O čem?

O mém pohledu na fotbal i na život. Zatím jsou schopní to akceptovat. Až jsem překvapený, jak dobře všechno dokázali odtrénovat.

Dokážete atmosféru také uvolnit?

Mám za to, že to umím vycítit. Dokážeme si udělat legraci navzájem. Hlavně před tréninkem je dobré, aby se kluci zasmáli. Ale během něj už na legraci není prostor. Vyžaduju maximální koncentraci a přístup, musí se jezdit naplno.

Pomáhá vám s odlehčením asistent Pavel Horváth?

Jasně. Tím, že si z něj můžu utahovat... (směje se) Před pár dny jsem se bavil s týmem o příkladu starších hráčů. Že si jich ti mladší všímají, jak pracují, co dělají. Všichni se pak podívali na Horviho a na tváři měli úsměvy.

Máte metodu, jak udržet disciplínu?

Jak jsem už uvedl, snažím se s hráči často mluvit. Pokud se něco přihodí a není to zásadní věc, neřeším to pokutou.

Dejte příklad.

Asi před týdnem se staly dva malé prohřešky. Dotyční museli do kabiny přinést sushi. Není to jen o zaplacení, ale také musejí jídlo objednat, přivézt a spoluhráčům ho naservírovat. A v Rakousku jsme přistihli brankáře Petra Bolka s telefonem u jídla, což je zakázané. Už se všichni těšíme, až si po návratu do Plzně zase dáme sushi.

Reklama

Související témata: