Hlavní obsah

Ďuriš lanařil parťáka Bakoše. Teď si v Plzni konkurují

Robert Neumann (Westendorf)Sport.czPrávo

Mají k sobě blízko, jsou kamarády na život a na smrt. Slovenští útočníci fotbalové Plzně Michal Ďuriš a Marek Bakoš. Od letního návratu Bakoše jsou z nich ale také konkurenti. Na hrotu Viktorie je volné jen jedno místo.

Foto: Robert Neumann, Právo

Konkurenti i kamarádi - zleva Marek Bakoš a Michal Ďuriš.

Článek

Paradoxně za příchodem Bakoše stojí nepřímo Ďuriš. Během jara svého parťáka k návratu do Viktorie neustále nabádal. „Baky zvažoval, že zůstane v Liberci. Zároveň měl ale možnost vrátit se do Plzně. Přesvědčoval jsem ho ke druhé variantě. Říkal jsem mu, že je tu pořád skvělá parta, hraje se o titul, o evropské poháry. Z mého pohledu nebylo co řešit," culí se Ďuriš.

„To, že jsem zase ve Viktorce, je Ďuryho velké dílo," směje se Bakoš. „Potěšil mě, že chtěl, abych se vrátil, že byl upřímný. Každý si pro sebe vybírá to nejlepší, věřím, že jsem se trefil," dodává 33letý Bakoš.

Už není jen záplata

Při prvním společném působení, kdy s Plzní dobyli tři mistrovské tituly a dvakrát postoupili do Ligy mistrů, konkurenty nebyli. Zatímco Bakoš v roli klíčového útočníka táhl Viktorii góly v lize i na evropské scéně, Ďuriš měl pozici univerzála. Byl využívaný spíš jako záplata na jakékoli místo v záložní řadě.

V uplynulé sezóně se však posunul na vysněnou pozici na hrotu. Výsledkem bylo 16 vstřelených gólů v lize, do posledního kola soupeřil se sparťanem Davidem Lafatou o titul nejlepšího střelce. K tomu získal pevné místo ve slovenské reprezentaci, se kterou na nedávném ME ve Francii uhrál osmifinále.

„Baky je kamarád, ne konkurent. Je na trenérovi, jak se rozhodne. Pokud pro něj, budu to brát, jak to je. A budu Markovi přát," ujišťuje Ďuriš, který se nestresuje, že by ho po životní sezóně připravil parťák o místo. „Není mi dvacet, abych takové věci přehnaně řešil. Momentálně je prioritou úspěch klubu, vidina Ligy mistrů," doplňuje Ďuriš.

Jenže i Bakoš měl výtečný rok, Liberci pomohl 12 brankami ke třetí příčce. Přestože před startem sezóny to vypadalo pod Ještědem všelijak. Příprava týmu nevyšla, Slovanu byl předpovídán spíš boj o záchranu. „Prvním ostrým zápasem se ale všechno otočilo, vyhrávali jsme, začal jsem dávat góly," vzpomíná Bakoš.

U Nisy chtěl původně pokračovat, ovšem klub s nabídkou nové smlouvy tak dlouho váhal, až prováhal. A tak vyslyšel Ďurišovo volání...

Reklama

Související témata: