Hlavní obsah

V Polsku narážel i na korupci, u sousedů chce nový šéf sudích získat důvěru do půl roku

Praha

Zkušený je nadmíru, během aktivní kariéry rozhodoval na olympiádě, evropském šampionátu a dvakrát i na mistrovství světa. Teď má před sebou bývalý polský fotbalový arbitr Michal Listkiewicz (63) nesnadný úkol. Ve funkci předsedy komise rozhodčích udělat pořádek mezi českými sudími. A vrátit jim důvěru u veřejnosti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Michael Listkiewicz.

Článek
Fotogalerie

Do začátků českého angažmá jste dostal praktický dárek, že?

Ano, malý slovníček... Česky rozumím vcelku dobře, za tři měsíce chci i mluvit.

České rozhodčí jste nyní poznal na semináři v Rožnově. Jaký z nich máte dojem?

Velmi dobrý. Viděl jsem entusiasmus osmnácti nových sudích pro první a druhou ligu, zkušenost nejlepších. S každým jsme individuálně mluvili. Vypadají sportovně, mluví dobře anglicky a mají dobré fyzické testy. Potenciál je to veliký.

Takže si troufáte?

Vím, že tady u vás byly s rozhodčími problémy. U nás v Polsku asi ještě větší, ale povedlo se nám situaci během dvou, tří let změnit. Teď je jejich reputace velmi dobrá. Chceme, aby se důvěra v sudí vrátila také tady. Mluvil jsem s předsedou asociace Peltou. Když se bude málo mluvit a psát o rozhodčích, bude to v pořádku.

Jak rychle by pod vaším vedením měl obrat k lepšímu nastat?

V Polsku to trvalo roky, jenže tam byla i korupce. U vás nelze tak dlouho čekat. Chci, aby se již v polovině nové sezóny řeklo, že je to lepší. Časem bych klidně bral i losování, kdo jaký zápas bude pískat. To však musíte mít kvalitních rozhodčích mnohem víc, zatím to není možné. Pro 1. ligové kolo máme dvě varianty na každý zápas, vybereme tu nejlepší. Vždy ve středu odpoledne budou nominace zveřejněny.

Spekuluje se o tom, že hlasování o vás jako předsedovi bylo ve výkonném výboru asociace velmi těsné, o vaší komisi pak ještě víc. Nemáte obavy, že se ocitnete uprostřed války...?

Už v Polsku se mě na to ptali. Pomohl jsem si přirovnáním k nedávnému mistrovství Evropy. Poláci tam vypadli až na penalty s Portugalci, kteří pak celý šampionát vyhráli. Skóre není v tomto případě důležité, jestli hlasování skončilo 7:6. Ti, co jdou proti nám, pro nás představují motivaci, aby za rok celý výkonný výbor hlasoval pro nás.

Jak toho chcete dosáhnout?

Pracovat budeme každý den. Já osobně uvidím z každého kola tři, čtyři zápasy, kolegové taky. Rozhodčí budou pod trojí kontrolou - první je zpráva delegáta, druhou naše pozorování a třetí sebehodnocení. To dřív nebylo, je to novinka. Sudí bude mít na vyjádření tři dny, až v klidu shlédne záznam zápasu. Chyba může být - ale chceme vědět, jestli dokáže zhodnotit, proč k ní došlo. Jestli byl na špatném místě, jestli mu nepomohl asistent... Když bude upřímný, nebude problém. Ale když třeba zamlčí jasnou penaltu - pak něco není v pořádku. Bude mu pozastavena delegace na několik kol. O tom bude veřejnost po našem pondělním zasedání informována, chceme být transparentní.

Ví se o vás, že ve fotbale razíte rozhodování podle videa.

Ano. Nahlásili jsme na UEFA, že chceme připravit experiment na videorozhodčí. Je úspěch, že nám řekli ano, protože to odsouhlasili úzké skupině osmi, devíti zemím. Projekt chceme vypracovat do konce roku, UEFA bude potřebovat další měsíce na jeho prostudování. Chci, aby tu za rok se začátkem nové sezóny byl videorozhodčí.

Jak vlastně budete během sezóny fungovat?

Přijedu v pátek a každý víkend budu na zápasech. V pondělí budeme zasedat, pak pojedu na pár dnů domů. Samozřejmě vozem, ne letadlem, aby to asociaci nestálo velké peníze. Jednou do měsíce zůstanu celý týden tady, takže asi 80 procent času bud trávit u vás. Praha je ostatně hezčí než Varšava, takže je lepší být tady... (smích)

Získá podle vás komise rozhodčích pod vedením Michala Listkiewicze do půl roku důvěru fanoušků?
Ano
70,9 %
Ne
29,1 %
Celkem hlasovalo 1476 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice